O altă boală se extinde în România. Au fost confirmate încă 119 cazuri în 7 județe, printre care și Neamț
O altă boală se extinde în România în paralel cu pandemia de coronavirus. Până la această oră au fost confirmate peste 20.000 de cazuri, cu încă 119 îmbolnăviri în 7 județe numai în ultima săptămână.
O altă boală se extinde în România. Au fost confirmate încă 119 cazuri în 7 județe
Nu doar pandemia de COVID-19 afectează România în primele luni ale anului 2020. Autoritățile au anunțat încă 119 cazuri de rujeolă pe teritoriul țării noastre.
Din informațiile oferite de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, cazurile de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână în șapte județe din România.
Îmbolnăvirile cu această maladie vin din zonele județelor Satu Mare, Neamț, Cluj, Suceava, Timiș, Bihor și Brașov.
Epidemia de rujeolă a fost anunțată de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Conform acestuia, o politică a vaccinării este utilă în țara noastră, având în vedere faptul că avem o evoluție accentuată a epidemiei de rujeolă, în cadrul căreia s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese.
”Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul.
Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese.
Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând,”, a spus Tătaru pe 25 aprilie.
Ce este rujeola
Rujeola este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.
Acest virsul rubeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana în timpul copilăriei.
În ciuda faptului că imunizarea a redus dramatic efectul nociv al rujeolei in Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinați. La nivel global, rujeola rămâne o cauza principala de deces în rândul copiilor, estimându-se ca aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicațiilor bolii.
Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala: persoanele nevaccinate împotriva rujeolei, oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa, persoanele cu o deficienta de vitamina A.