O sută șaizeci de ani de învățământ seminarial în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
Luni 17.12.2018, comunitatea educațională a Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, o veritabilă sărbătoare a învățământului teologic romașcan, la care au participat, sub omoforul chiriarhului Romanului, autorități publice, cadre didactice, elevi și creștini ce îndrăgesc învățământul seminarial romașcan.
Manifestarea cea mai importantă a acestei celebrări a constituit-o sfințirea, de către Înaltpreasfințitul Ioachim a MUZEULUI CENTENARULUI RĂZBOIULUI PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI, materializarea unui proiect dedicat sărbătoririi Centenarului Statului Național Unitar Român. Pentru a marca acest moment jubiliar, autoritățile locale, coordonate de domnul LUCIAN OVIDIU MICU, primar al Municipiului Roman, au implementat cu acrivie un proiect susținut prin intermediul unei finanțări din surse conjugate. Astfel, MUZEUL CENTENARULUI RĂZBOIULUI PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI a beneficiat de o finanțare de 100.000 de lei prin intermediul unui grant furnizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, la care s-au adăugat contribuția Municipiului Roman, în cuantum de 30.000 lei, precum și donații din partea altor mecenați, între care se evidențiază contribuția Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în valoare de aproximativ 20.000 lei.
Clădirea care găzduiește acest muzeu este o anexă a clădirii monument istoric ”Seminarul Sfântul Gheorghe”, având odinioară destinația de atelier, apoi de magazie. Proiectul s-a conceput printr-o colaborare fructuoasă între Primăria Municipiului Roman și comunitatea educațională a liceului, în urma apelului din 27 martie 2018, făcut prin intermediul Instituției Prefectului Județului Neamț, de a aplica pentru o astfel de finanțare. Odată câștigat grantul, au început formalitățile necesare intervențiilor într-un perimetru de monumente istorice, avizate pozitiv de către Direcția pentru Cultură Neamț. Lucrările au fost realizate de către societățile Farcaș Construct SRL și SC Build Install Electric SRL și concepute de către d-na arhitect Elena Magdalena Huțanu. În buna desfășurare a proiectului s-au implicat mai multe direcții din cadrul primăriei, între care se distinge efortul făcut de către ostenitorii din cadrul Direcției de Urbanism și amenajarea teritoriului (conduse de dl. Arhitect Iulian Sebastian Negru), a Direcției Economice (conduse de dl. director economic Ciprian Dorin Alexandru), a Direcției Administrative (conduse deconsilierul personal al Primarului pe probleme tehnice ing. Dan Friesenhahn) a Serviciului de Achiziții (condus de dl. Director Mihail Vacaru), al Serviciului de Investiții (insp. sup. Ciprian Floareș) precum și a Serviciului de Organizare a Evenimentelor, Cultură, Culte, Învățământ, Mass-media și IT (dl. Mihai Bîrjovanu și d-na Mihaela Clapa).
Expoziția, a cărei amenajare s-a realizat cu implicarea domnului Relu Butnaru (muzeograf la Muzeul de Istorie Roman) și a părintelui Arhimandrit Andrei Ioniță, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale și profesor în cadrul liceului, colectându-se exponate prin intermediul unor donații, și amenajându-se încăperea cu planșe a căror concepție reprezintă un veritabil proiect iconografic în măsură să expună contribuția neamului românesc la Războiul pentru Reîntregire.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, însoțit de un sobor format din părinți consilieri, inspectori, protopopi și profesori, d-na Roxana Ioana Iorga, vice-primar al municipiului Roman, d-na Rocsana Josanu, Director al Direcției pentru Cultură Neamț, dl. Colonel Petrică Croitoru, comandantul Bazei 3 Logistică ”Zargidava”, dl. insp. școlar Mihai Giosan, precum și mai mulți sponsori ce au susținut derularea acestui proiect, între care s-a distins dl. Ing Vasile Balcan, director al SC Marsat SA Roman. Cu toții au elogiat contribuția înaintașilor la făurirea statului român, precum și oportunitatea acestui demers anamnetic, realizat prin colaborarea dintre autoritățile locale și școala teologică romașcană, păstrătoare a clădirii care pe parcursul primului război mondial a fost un Spital Militar Francez.
După ce Înaltpreasfințitul Ioachim a premiat susținătorii și executanții acestui proiect, și a evidențiat contribuția excepțională a d-lui Lucian Ovidiu Micu la această realizare, directorul Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” a mulțumit tuturor pentru prezența și contribuția la acest veritabil act euharistic, din moment ce biruințele cele mai importante ale armatei române în Primul Război Mondial s-au purtat pe teritoriul canonic de atunci al Episcopiei Romanului.
Al doilea eveniment al zilei s-a realizat la Cercul Militar Roman, unde elevii seminariști romașcani au susținut un concert aniversar de colinde. Au urcat pe scenă corurile Melozii Romanului (dirijat de pr. Arhid. Vlăduț Samoilă), corul Teoforii (dirijat de prof. Sandu Cristinel și format din eleve la profilul ghid turism religios) și corul Laudamus (pregătit de prof. Gheorghe Gozar), la sfârșit reprezentantul Înaltpreasfințitului Ioachim la eveniment, părintele Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale, Arhim. Andrei Ioniță, transmițând binecuvântarea arhierească din partea chiriarhului întregii audiențe.
Elevii și profesorii Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” mulțumesc Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea și implicarea Sa în propășirea învățământului seminarial romașcan, și, luând aminte la legătura unică între ierarhul Romanului și elevii săi, cimentată de-a lungul a 160 de ani, îi urează chiriarhului lor, și întregii comunități educaționale sănătate, har și bucurie pe drumul cunoașterii, pe care tinerii ucenici ai Bisericii pășesc sub omoforul arhiepiscopului lor.
(Pr. Ionuț Amarinei, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman)