Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

OFICIAL: Ziua de 2 decembrie a fost declarată zi liberă de Guvern. Încă o minivacanță pentru unii români

0

Ziua de 2 decembrie a fost declarată liberă, potrivit unui decizii luate miercuri de Guvern. Astfel, românii s-au ales cu o nouă mini-vacanță, în condițiile în care miercuri, 30 noiembrie, este Sfântul Andrei, iar joi, 1 decembrie, este Ziua Națională. 

Ziua liberă este pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice. Decizia are în vedere faptul că data de 2 decembrie este într-o vineri și se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite.

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese”, se arată în nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre de Guvern.

Zile libere 2022. Lista sărbătorilor legale

În 2022, salariații din România vor avea dreptul la 15 zile libere, conform Codului Muncii. Din cele 15 zile de sărbătoare legală din România, 9 vor pica în timpul săptămânii.

Primele, 1 și 2 ianuarie, au fost în weekend. Ca în fiecare an, Paștele și Rusaliile au câte două zile libere, dintre care prima este duminica.

Prima minivacanță pe care o vor avea românii după cele doua zile de la începutul anului 2022 va fi tot în luna ianuarie. Este vorba de 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române, care va fi sărbătorită în acest an într-o zi de luni.

Zilele libere legale în anul 2022 vor pica astfel:

Anul Nou: 1 și 2 ianuarie 2022 – sâmbătă și duminică (au trecut)

Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie – luni ( minivacanță de trei zile)

Vinerea Mare: 22 aprilie – vineri

Paștele: 24 și 25 aprilie- duminică și luni

Ziua Muncii: 1 mai – duminică

Ziua Copilului: 1 iunie – miercuri

Rusaliile: 12 și 13 iunie – duminică și luni (Minivacanță de trei zile)

Adormirea Maicii Domnului: 15 august – luni ( Minivacanță de trei zile)

Sfântul Andrei: 30 noiembrie – miercuri

Ziua Națională: 1 decembrie – joi

Crăciunul: 25 și 26 decembrie – duminică și luni.

Zile libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
  • căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
  • nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura;
  • decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • donatorii de sânge – 1 zi;
  • schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
  • 30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

*În unele companii se acordă zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 Martie sau se acordă zi libera plătită pentru ziua de naștere, așa că merită să le adaugi în calendar dacă sunt prevăzute în contractul de muncă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.