PACIENTĂ REFUZATĂ DE MEDICUL DE FAMILIE, PENTRU CĂ ACESTA EPUIZASE NUMĂRUL DE CONSULTAȚII CONTRACTATE CU CJAS!
Una din aberațiile sistemului de medicină primară din România este legată de acordarea asistenței doar în raport cu numărul de consultații contractat de Casa Județeană de Sănătate. Orice consultație peste acest număr se numește ”voluntariat” și medicii refuză să mai facă acest lucru.
Sînt înscrisă, de ani de zile, pe lista unui anumit medic de familie. Vineri, 30 iunie, am constat că am amețeli, probabil din cauza căldurii. Mi-am luat tensiunea acasă și am văzut că “sărise” binișor la 18,5.
Aveam amețeli, mă durea îngrozitor capul. Am luat medicamentele pe care le iau de obicei, dar tensiunea nu a coborît. Am sunat la cabinetul medicului meu de familie și asistenta mi-a comunicat faptul că, din păcate, medicul nu mă poate consulta din cauza că… a epuizat numărul de consultații pentru care a încheiat contract cu CJAS. Mi s-a recomadat să revin la consultație luni, 3 iulie. Mi s-a părut aberant acest lucru și revoltător în același timp. Cine răspunde dacă fac cumva o congestie cerebrală? E intolerantă o asemenea atitudine, atunci cînd ești asigurat!
VICEPREȘEDINTA PATRONATULUI MEDICILOR DE FAMILIE: “ATITUDINEA MEDICULUI E DE ÎNȚELES!”
Contactată telefonic, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț, dr. Angela Bica, a explicat faptul că atitudinea medicului de familie este de înțeles și că ea este cauzată de limitarea de către Casa Națională de sănătate a numărului de consultații acordat de un medic într-o zi și la nivelul unei luni.
Conform contractului încheiat cu Casa Județeană de Sănătate, un medic de familie a contractat un număr de 20 de consultații zilnic. Totalizarea numărului de consultații se face la sfîrșitul fiecărui trimestru.
Astfel încît dacă medicul, în prima lună din trimestru și în a doua lună, are mai mulți pacienți, deci mai multe consultații, în luna a treia din trimestru, i se achită de către Casa Județeană de Sănătate diferența pînă la numărul contractat de consultații, astfel încât Casa Județeană refuză, în luna a treia a trimestrului, decontarea a mai bine de jumătate din serviciile medicale. Dacă medicul vrea, poate consulta pacientul, doar în regim de voluntariat, benevol.
Consultațiile acute se acordă de către medic în limita posibilităților, pentru că fiecare medic își face programările de consultații ale pacienților de pe listă. Din păcate asta este situația legată de refuzul Casei Naționale de a deconta toate serviciile.
Ținînd cont și de faptul că în România este un deficit de medici de familie și cei care au contracte cu CNAS sînt cel mai prost plătiți, prevedem faptul că multe cabinete se vor închide.
Contactată telefonic, președinta Casei Județene de Sănătate Neamț, Marieana Atomulesei a precizat modul în care se poate rezolva o asemenea situație.
Din punct de vedere tehnic, situația relatată de d-voastră era un caz de urgență și medicul de familie, pe lista căreia se afla pacienta, ar fi trebuit să-i acorde o consultație, pentru a o scoate din starea de urgență.
Dacă îi excedea numărul de consultații pe care poate să-l acorde un medic în medie pe zi, la analiza trimestrială trebuia să-i recomande să se adreseze unui centru de permanență. Din păcate, dacă era vorba de o situație apărută dimineața, medicul trebuia să primească bolnavul, pentru că centrele de permanență au program doar de la orele 15,00. Pacientul putea să se adreseze și unui Centru Primire Urgențe, la Spital.
E chestiune de bunăvoință a medicului de familie aici. Pacientul trebuia văzut și înregistrat în registrul de consultații de cabinet, iar medicul de familie nu trebuia neapărat să raporteze la Casă și să fie decontat serviciul, în situația în care ai un pacient pe listă. Asta dacă ținea seama de statutul său de medic.