PEDEPSE BLÂNDE PENTRU EXPLOATAREA ELEVILOR ȘI STUDENȚILOR
La exact o lună de la trimiterea, către ITM, a unei sesizări prin care, nemulțumiți de modul în care le-au fost exploatați copiii, folosiți ca ospătari la nunți, pe parcursul întregii veri, la restaurantul Chianti, inspectorii de muncă trimit petenților o adresă prin care le confirmă faptul că o parte din aspectele semnalate de aceștia, printr-un memoriu înaintat ITM-ului, în 24 august, au fost cercetate în… 4 septembrie, la orele 10.30, în 7 septembrie la orele 22 și în 13 septembrie, la orele 9.30, date pînă la care angajatorul a avut suficient timp să șteargă, atît cît s-a putut, urmele neregulilor semnalate. Lucrurile comunicate, în scris, petenților au fost confirmate jurnaliștilor care au semnalat, în presă, sesizările părinților, de către purtătorul de cuvînt al ITM, juristul Nicolae Hîrlea.
ITM nu are cunoștință și de alți angajatori din județul Neamț care să fi exploatat munca acestor adolescenți, folosindu-se de ignoranța acestora și a părinților, în ceea ce privește cunoașterea legislației deși, conform informațiilor oferite de AJOFM, în vara aceasta 23 de agenți economici au folosit 44 de elevi și studenți. Reamintim faptul că grupul de părinți, care a sesizat încălcarea legii la firma ”Chianti Catering” SRL Roman acuza exploatarea, până la epuizare, a unui număr de aproximativ 28 de tineri, cu vârste de până în 18 ani, folosinți ca și chelneri la numeroasele nunți și botezuri, organizate și câte trei pe noapte, de joia și până duminica, în localul firmei.
Adolescenții erau chemați în preziua evenimentelor, în jurul orei 11.00 dimineața și lucrau până la orele 19.00 pentru lustruirea și așezarea la mese a veselei iar în ziua și noaptea evenimentului, de regulă sâmbăta și duminica, de la orele 17.00 până în dimineața zilei următoare evenimentului, la ora 7.00, pentru servirea mesei. În acest timp, conform declarațiilor părinților, li se ridicau telefoanele mobile, tocmai în ideea de a nu filma ceea ce se întâmplă cu adevărat, li se dădea o singură pauză, de maxim un sfert de oră, la miezul nopții cînd li se servea o masă, de regulă, din resturi rămase de la evenimentele anterioare și nu li se permitea să servească cafea sau sucuri, decât dacă aceștia găseau resturi în ceștile sau sticlele debarasate de la mese. După o muncă epuizantă adolescenții erau retribuiți, dacă se aflau la primul eveniment, cu 100 lei și la următoarele cu 150 lei.
De reamintit, de asemeni și faptul că, la data anchetei jurnalistice, firma Chianti avea contract cu AJOFM, prin care primea pentru 4 elevi și studenți subvenție de 250 lei pe lună, pentru fiecare minor. Inspectorul cu relații de muncă de la firma reclamată, Nicoleta Vătămanu, dădea asigurări că angajarările la această firmă sunt absolut legale, subliniind oportunitatea copiilor de a lucra într-o asemenea echipă, negând orice aspect referitor la încălcarea legislației și susținând confidențialitatea retribuției. Nici reprezentantul angajatorului și nici al ITM nu au subliniat faptul că firma Chianti nu avea voie să folosească minorii pe timp de noapte și nici nu se comunică dacă salarizarea a fost corectă sau nu. De asemenea, ITM recomandă părinților să meragă în Justiție să-și obțină drepturile legale, lucru care nu va fi făcut niciodată de părinții care se vor lăsa păgubași de a umbla, tot pe banii lor, prin tribunale.