Persoanele care sună abuziv la 112 s-ar putea alege cu numărul de telefon blocat
Românii care sună abuziv la 112 s-ar putea alege cu numărul de telefon blocat! Aşa încearcă autorităţile să descurajeze apelurile false. La 16 ani de la înfiinţarea numărului de urgenţă, oamenii continuă să ceară ajutor pentru probleme inventate.
Sunt secunde preţioase pierdute de operatorii 112 vorbind cu cei care nu au, de fapt, nicio urgenţă. În ultimii 6 ani, Ana-Maria s-a confruntat cu mii de astfel de cazuri.
Listă neagă pentru cei care sună abuziv la 112
În curând cei care sună abuziv la 112 ar putea intra în curând pe o listă neagră, conform unui proiect de lege votat deja de Senat.
Cătălin Chirca, purtător de cuvânt STS – Apelarea numărului de urgenţă 112 trebuie să fie în special pentru urgenţe. Le reamintim cetăţenilor că linia 112 este destinată în primul şi în primul rând urgenţelor.
2019, primul an cu mai multe urgenţe decât apeluri false
2019 a fost primul an de la implementarea serviciului 112 în care numărul urgenţelor reale l-a depăşit pe cel al apelurilor false.
Statistica scoate totuşi la iveală un adevăr trist: din peste 11 milioane de apeluri preluate anul trecut, aproximativ 48% dintre acestea nu au fost urgențe. Este vorba de aproape 5 milioane si jumatate de apeluri care au pierdut timpul operatorilor 112.
În prezent, cei care sună abuziv la 112 riscă o amendă de până la 5000 de lei, dacă în urma apelului sunt alertate serviciile de intervenţie.