Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

POLIȚIȘTI UMILIȚI ȘI ULTRAGIAȚI, LA MÂNA BEȚIVILOR ȘI INFRACTORILOR

Ultimul incident, în care un medic de la Maternitatea Giulești, vizibil turmentat, care a avut un comportament agresiv față de o patrulă de polițiști, umilind-o în timpul serviciului, a readus în spațiul public discuția despre vulnerabilitățile sistemului polițienesc din România, unde agenții de poliție care lucrează în stradă  sunt din ce în ce mai timorați de infractori și bețivi, fiind victime sigure ale ultrajului și chiar punându-și viața în pericol.

”Din păcate, legislația românească nu ne ajută prea mult. Înainte era introdusă în Codul Penal o prevedere potrivit căreia constituia infracțiune ofensa adusă autorităților, adică atunci când un polițist era înjurat și amenințat, putea să întocmească celui în cauză un dosar penal. Acum nu mai este infracțiune o asemenea atitudine, ea fiind transformată în contravenție.

A rămas doar ultrajul, atunci când polițiștii sunt amenințați și chiar agresați. Se întocmește dosar pentru ultraj după care se declină competența Parchetului. Ficare situație este diferită. Ceea ce trebuie să se știe e faptul că polițiștii sunt antrenați și cunosc procedural când și cum să acționeze. Numai că te poți aștepta la orice din partea infractorilor, din ce în ce mai îndrăzneți. Să nu uităm atacurile asupra polițiștilor în misiune, cu furci și topoare, care au existat și în Roman și sunt extrem de dese atunci când trebuie să aplaneze un conflict, în anumite medii.

În asemenea situații polițiștii au folosit și armamentul din dotare, rănind infractorul în picior, dar au avut de dat după aceea multe explicații. Da, polițiștii pot folosi mijlocele din dotare și chiar forța, dar în limitele legii”, a declarat Ioan Cănărău, liderul Sindicatului ”Europol” Neamț.

Acesta recunoaște disoluția accentuată, de la zi la zi, a autorității polițienești, cauzată în primul rând de dotările precare ale Poliției Române.

”Avem mijloace în dotare perimate. Am cerut dotarea polițiștilor din stradă cu veste anti înjunghere și antiglonț, dar ni se spune că sunt prea scumpe. Mai scumpe, se pare, decât viața unui polițist?! Așa cum a recunoscut și șeful Poliției Române, chestorul principal  Bogdan Despescu, mai mult de jumătate din  parcul auto este vechi și deteriorat și trebuie schimbat.

Este clar că legislația ar trebui schimbată și că polițiștii ar trebui să aibă mai multe obligații, dar viețile lor trebuie protejate și nu mai trebuie lăsate la voia infractorilor și bețivilor”, a mai spus Ioan Cănărău.

Procedura privind evenimentele post-ultraj  elaborată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma cu câțiva ani  a rămas undeva în sertarele șefilor, spune liderul de sindicat al polițiștilor nemțeni.

”Greșeala frecventă care a apărut și la București a fost aceea că incidentul  n-a fost raportat. Până la sesizarea Parchetului polițiștii pot întocmi acte de urmărire penală în situații de ultraj. Proceduri  există, legile sunt așa cum sunt, dar chiar dacă par imperfecte nu se prea respectă”, mai este de părere Ioan Cănărău.

Statutul Polițistului emis în 2012 este perimat, în opinia sindicalistului și sindicatele insistă ca el să fie adaptat noilor realități românești, care sunt din ce în ce mai complexe. (Flora ORDEAN)