Pomenirea Episcopului Melchisedec Ștefănescu la 198 de ani de la naștere
În contextul împlinirii a 198 de ani de la nașterea ierarhului Melchisedec Ștefănescu (n. 15 februarie 1823, Gârcina, județul Neamț – d. 16 mai 1892, Roman, Neamț), la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către soborul preoților și diaconilor slujitori. La final a avut loc slujba Parastasului ce a fost oficiată de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cadrul slujbei fiind înălțate rugăciuni de pomenire a membrilor familiei ilustrului ierarh romașcan.
În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre personalitatea ilustrului Ierarh Melchisedec, îndemnând la neuitarea sa.
Episcopul Melchisedec a fost un om remarcabil și Dumnezeu l-a adus la existență în timpuri cu totul deosebite, care se aseamănă cu timpurile zilelor noastre fiind atât de zbuciumate, de nestatornice, atât de înverșunate asupra a ceea ce este Biserica. El a fost implicat în toate acele evenimente și manifestări care marcau identitatea, spiritualitatea, cultura, evlavia și credința în Dumnezeu a neamului nostru. El numea moartea ca fiind: o apă lină. Acea liniște pe care el o căuta în agitația lumii acesteia a găsit-o în Ceruri, pentru faptul că liniștea lui Dumnezeu care presupune pacea Lui, este diferită de cea pe care o fac oamenii pe pământ. Dumnezeu este cel care ne dă directivele pe care trebuie să le urmăm în viața aceasta, adică drumurile de parcurs pentru a accede în Împărația Sa. Fiecare să caute calea aceea sau drumul care este compatibil cu determinarea lui de a-L urma pe Hristos.
Tot acum, Arhipăstorul Ioachim a vorbit și despre o posibilă canonizare a Vlădicăi Melchisedec.
Păstrând un moment de pace și de reculegere și punând icoana marelui Episcop Melchisedec în sufletele fiecăruia să cinstim ziua de astăzi ca un început al dezvoltării cultului personalității care a marcat timpul, pe noi și istoria noastră. Sperăm ca în viitor dosarul de canonizare să fie trecut prin Comisiile de specialitate ale Sfântului Sinod și sperăm peste un an când se va face pomenire a marilor personalități a neamului românesc să fie și Episcopul Melchisedec Ștefănescu proclamat ca sfânt al neamului românesc.
În cursul zilei beneficiarii Centrului de Zi s-au închinat apoi la mormântul său situat în Capela din curtea Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman, unde au fost rostite rugăciuni de iertare, fiind împărțite pachete cu hrană caldă. (Pr. Daniel Marari)