POSIBILĂ EPIDEMIE VIRALĂ ÎN ȘCOLILE DIN JURUL ROMANULUI! (PE SURSE)
Zeci de copii din școlile din comuna Cordun au fost trimiși acasă, ca urmare izbucnirii unei posibile epidemii cauzată de boala mână-gură-picior, încă de acum câteva zile. Potrivit unor surse, această boală s-a manifestat încă de acum trei zile și, în acest timp au fost confirmate peste 100 de cazuri.
De altfel, la ora redactării acesti știri, elevii claselor a 8-a fuseseră deja trimiși acasă iar cursurile au fost întrerupte, cu o oră mai devreme decât în mod normal.
La secția “Contagioase” a DSP, unde am sunat pentru informații suplimentare, nu se auzise, încă, nimic, deși, în urmă cu un an, această boală fusese confirmată, tot în școlile din zonă. Unele cadre didactice și-au arătat îngrijorarea, referitoare la lipsa instituirii unei carantine, mai ales că această boală se propagă extrem de repede și mulți elevi ai acestor școli au frați mai mari, care învață la liceele din municipiul Roman.
Boala mână-gură-picior este o boală virală, foarte contagioasă, care apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-6 ani, se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și în gură. Chiar denumirea bolii provine de la localizarea erupției.
Boala debutează brusc, cu febră mare, de 39-40 grade Celsius. Apar durerile de gât, mai ales datorită leziunilor care provoacă ulcerații la nivelul mucoasei bucale (atât pe limbă, gingii, dar și pe mucoasele faringelui). Copilul nu poate mânca și înghite cu mare greutate, ceea ce, combinat cu febra duce la deshidratare, principalul risc al bolii pentru copilul mic.
Este determinată de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri. Boala este frecventă în sezonul cald. Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape). Boala apare frecvent în creșe, grădinițe, dar și în mediul familial.
Incubația (perioada de la contaminare până la apariția simptomelor) este de 3-7 zile. Copilul devine contagios din această săptămână premergatoare apariției simptomelor. Copiii pot dezvolta imunitate față de boala mână-gură-picior pe măsură ce cresc în vârstă.