Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Prefect Adrian Niță: Anual, la data de 19 martie, se sărbătorește “Ziua pașaportului românesc” care este nu doar un instrument/document de călătorie, ci și un document de identitate/identificare a persoanei, a cărei geneză istorică oficială începe acum 112 ani în urmă

0

Anual, la data de 19 martie, se sărbătorește “Ziua pașaportului românesc” care este nu doar un instrument/document de călătorie, ci și un document de identitate/identificare a persoanei, a cărei geneză istorică oficială începe acum 112 ani în urmă. Însă, chiar prin conținutul Regulamentelor Organice din Moldova (în 1830) și Țara Românească (în 1831) se reglementa regimul ”răvașelor de drum”, ce erau eliberate de Agie tuturor celor ce călătoreau dincolo de granițele Dunării și în Imperiul habsburgic, autoritate a vremii responsabilă – totodată – și de verificarea celor ce intrau în țară.
De la “o cărticică mică, portativă” de numai 9/13 cm “compusă din 20 de pagini numerotate”- așa cum stipula ”Legea asupra pașapoartelor” promulgată de Regele Carol I prin Înaltul Decret Regal nr. 1758 /1912, emisă în numele Regelui și eliberată de poliția și Prefecții județelor de atunci ”în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi.”, la primele pașapoarte diplomatice din anul 1920 când, în cadrul Conferinței de pace de la Paris se stabilea și ”primul set de standarde internaționale pentru pașaport”.
În anul 1941 sunt introduse pașapoartele de serviciu și cele colective, urmate de pașapoartele electronice emise în baza Regulamentului(CE) 2252/2004 al Consiliului din 13 decembrie 2004 care conțin și datele biometrice ale deținătorului, în scopul creșterii gradului de siguranță și îndeplinirii unor standarde de securitate valabile pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, incluse în legislația noastră prin Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetășenilor români în străinătate.
Așadar, o întreagă istorie aparte stocată în evoluția acestui indispensabil document personal de călătorie, de care uzitează azi mai bine de o treime din cetățenii statului român, care asigură libera circulație în spațiul internațional, activitate aflată în grija Direcției Generale de Pașapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și, respectiv, a Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea si Evidența Pașapoartelor Simple din fiecare județ în parte.
Astfel, Serviciul de Paşapoarte al judeţului Neamţ eliberează paşapoarte simple electronice şi temporare începând cu data de 25 noiembrie 2009, însumând un total 514.192 de astfel de documente. De la începutul anului 2024 și până în prezent – deci, în numai două luni și jumătate – au fost înregistrate 4204 cereri pentru eliberarea paşapoartelor, dintre care 3964 solicitări pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice și, 240 cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare.
La ceas aniversar, profit de ocazia de a-i felicita pe colegii și colegele mele de la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple – Neamt, a căror activitate dedicată, eficientă și responsabilă, de zi cu zi, este una extrem de importantă într-o lume a mișcării continue, a schimburilor de experiență și a explorărilor în toate direcțiile, posibile și datorită eforturilor lor conștiincioase.
La mulți ani sănătoși, cu împliniri profesionale și personale dragi colegi, vă transmite cu neștirbită prețuire, Prefectul Județului Neamț!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.