Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc: PSD s-a opus alegerii primarilor în două tururi
PNL susține ideea alegerilor anticipate pentru a ne întoarce cât mai repede la electorat!
Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc, senatorul PNL Neamț Eugen Țapu Nazare și vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu au susținut vineri, 7 februarie, o conferință de presă.
Liderii liberali au vorbit despre ultimele evoluții pe scena politică națională, despre alegerile anticipate și despre măsurile care au fost luate în cele 3 luni de de Guvernul Orban.
Redăm mai jos principalele declarații:
Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc
PNL și-a asumat un lucru transparent și democratic, care a fost solicitat de majoritatea populației: vot în 2 tururi pentru primari. PSD a spus că nu este de acord cu acest demers și a depus moțiune de cenzură. Practic, PSD nu a vrut să fie alegeri locale în două tururi, ca democrația să aibă o susținere largă și au depus moțiune de cenzură.
PNL și-a asumat să avem alegeri în două tururi, dar dacă nu s-a dorit vom merge pe ideea de alegeri anticipate. Susținem ideea alegerilor anticipate pentru a ne întoarce cât mai repede la electorat.
PNL este pregătit pentru a intra în alegeri anticipate fără emoții, nu avem probleme în a gestiona drumul spre victorie. Mergem înainte cu privirea senină către electorat, vrem să organizăm alegeri anticipate cât mai repede și bine, așa cum au fost și alegerile prezidențiale organizate de Guvernul PNL.
Cât despre măsurile care au fost luate de Guvernul PNL în cele 3 luni de zile vreau să nu fie trecut cu vederea ce decizii au fost luate pentru județul Neamț. Comunei Ceahlău i-a fost alocată suma de 6,9 mil de lei, pentru a rezolva o problemă pe care niciun Guvern PSD nu a rezolvat-o până acum.
Totodată, referitor la OUG-urile care au fost adoptate, de exemplu în comuna Răucești vor beneficia copiii de masă caldă prin programul care a fost extins.
Guvernul Orban va continua să aloce bani de investiții pentru drumul de pe Valea Muntelui, ca să nu existe discuții sau suspiciuni. PNL va continua dezvoltarea județului Neamț.
Legat de incidentul de la Poiana Teiului – Am văzut situația relatată în presă. Consider însă că trebuie înțeles un singur lucru: Doamne ferește de aceste situații, dar semnalul de alarmă trebuie să fie înțeles de toată lumea, dincolo de politizare. Poiana Teiului a avut peste 1 milion de euro pentru investiții, pe care nu i-a folosit în zona Educației. Dar consilierii PNL atunci când le-a fost solicitat sprijinul pentru a vota bugete pentru investiții – au votat. Doamna primar avea obligația să gândească un buget și pentru dezvoltare, și pentru întreținere și sănătate. Datoria fiecăruia dintre noi este ca atunci când luăm decizii să ne gândim pe cine afectăm și pe cine salvăm.
Autostrada Unirii are șanse să fie construită. Cred sincer că guvernul PNL, care este și acum interimar, va derula acest obiectiv și va realiza o dezvoltare echitabilă a regiunilor țărilor. Dacă până acum s-a întâmplat ca acest proiect să stagneze s-a întâmplat pentru că cei de la PSD au vrut asta, fără să respecte legea.
Senatorul Eugen Țapu Nazare
Teama de democrație, acesta a fost, de fapt, motivul pentru care PSD a depus moțiunea de cenzură. Teama de democrație înseamnă teama de a accepta alegerea primarilor în două tururi. PSD se teme pentru că ar pierde mai bine de jumătate din primarii pe ccare-i are și evită confruntări cinstite, democratice, confruntări pe proiecte și idei, în comunitățile locale.
Și haideți să ne oprim puțin asupra a aceea ce au însemnat trei luni de guvernare PNL. Trei ani vs trei luni!
– întâi de toate, pentru a-și respecta angajamentele luate în fața românilor, PNL a trebuit să repare ce a stricat PSD. Iar PSD, în trei ani, a stricat multe;
– vă reamintesc recursul compensatoriu, cand circa 20.000 de tâlhari și violatori au fost eliberați din pușcării, vă reamintesc celebra Ordonanță 13, vă reamintesc întoarcerea spatelui către Uniunea Europeană și partenerii strategici din NATO, vă reamintesc la fel de celebra Ordonanță 114 care a lovit în economie și în mediul privat;
– să nu uităm de împrumuturile pe bandă rulantă ale domnului Teodorovici, la cele mai mari dobânzi de pe piață, de suprapopularea instituțiilor statului pentru tot felul de fini, cumetri, lipitori de afișe, să nu uităm de bugetul aproape secătuit, de lipsa banilor pentru salarii și pensii deși s-au bătut cu pumnul în piept de grija pensionarilor
Au fost trei ani de guvernare nu pentru români, ci contra românilor, iar singurii care au beneficiat de deciziile guvernului PSD au fost baronii lor. Iar în trei luni, PNL a avut curajul să guverneze. Cinstit, asumat, să spună adevărul și să ia decizii pentru români;
– am eliberat supraaciza la carburanți, iar România are astăzi cel mai mic preț la carburanți din Uniunea Europeană;
– am eliminat contractele part time;
– am rezolvat problema transporturilor elevilor;
– am abrogat legea recursului compensatoriu;
– am eliminat pensiile speciale;
– am construit un buget realist, în doar două luni, în care am prins și sumele necesare majorării pensiilor de la 1 septembrie, și majorarea salariilor profesorilor, dar și 50 de miliarde de lei pentru investiții;
S-a vorbit de ordonanțele de urgență din ultima ședință de guvern; Ce alte căi să găsești pentru a face bine, pentru a repara, câtă vreme PSD se opune acestui bine? De exemplu, prin ordonanță de urgență a fost asigurată masă caldă în școli, pentru 65.000 de elevi. Dar despre asta va vorbi mai multe colegul meu domnul Leoreanu.
Referitor la incidentul de la Poiana Teiului: Acolo să se facă o anchetă că situația este foarte gravă. Aveau obligația legală să verifice la un an de zile centrala, iar cine a încălcat legea să plătească.
Autostrada Uniri: Cei de la PSD au prins proiectul în Parteneriat Public – Privat – era imposibil să o faci – Guvernul a scos Autostrada Unirii din PPP și urmează să fie construită din buget național pe fonduri europene.
Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu
În câteva zeci de zile s-a reușit cea ce PNL și-a propus și a avut ca obiectiv în programul de guvernare, mai multă democrație, reprezentativitate, eliminarea pensiilor speciale și altele. Lucruri anunțate și care au fost dorite de majoritatea românilor.
Legat de aceste OUG-uri s-au făcut comentarii legat de două aspecte: de necesități și de urgență. NU S-AU DAT Noaptea ca hoții! Trecând peste faptul că nu au fost originali și au copiat această sintagmă această ședință de GUVERN a început la lumina zilei și a durat 9 ore. Au fost dezbateri, discuții, asumări. În al doilea rând guvernul se afla în pragul unei moțiuni de cenzură, practic pe muchie de cuțit, și în cazul în care ar fi trecut (ceea ce s-a și întâmplat) nu mai poate emite OUG-uri.
Situația ar putea să dureze, interimat, Guvernul și-a luat măsuri și au luat decizii pragmatice ca să funcționeze. Deciziile au fost luate pe niște presiuni și urgențe care erau în acel moment pe masă. Dar au fost luate niște măsuri foarte bune pentru români, nu să creeze parti pris-uri, să aducă anumite favoruri sau de a căuta o poziție mai ușoară pentru unii membri de partid, cum a fost OUG 13.
Trebuia rezolvată problema navetei elevilor. Dacă naveta era decontată poate nu am mai fi avut acel caz Caracal și acele fete au trebuit să apeleze la ”ia-mă nene!”
CCR a declarat neconstituțional un articol din legea cu decontarea navetei și acum prin această OUG poate fi decontată naveta elevilor.
Altă OUG dată se referă la acordarea biletelor de tratament pentru pensionari, de a crea platforma legală ca pensionarii să poată beneficia de la începutul anului de bilete de tratament.
Dacă tot vorbim de elevi s-a aprobat triplarea numărului de elevi care vor beneficia de programul masă caldă în școală: acum 63.500 de elevi vor beneficia de asta.
Totodată, erau probleme de funcționare ale două companii importante: CE Oltenia și TAROM, care au fost lăsate în prag de colaps, după ce au fost căpușate, de cei de la PSD, cu tot felul de angajări sau de firme cu diverse interese. Și s-a creat această pârghie, ajutor de stat, ca aceste companii să poată funcționa mai departe.
S-a dat OUG ca statul român să își poată asigura depozitul, echipamentele în cadrul unei crize epidemice – cum este acum situația cu coronavirusul.
Despre liberalizarea programelor de sănătate – cei bolnavi vor putea să apeleze la stat sau la privat, fără să mai fie nevoiți să aleagă. Dacă o operație de rinită la stat se deconta 3.500 de lei și la privat s-ar deconta 7000 de lei era o problemă, dar când pe aceeași speță se decontează la fel nu e niciun problemă.
Nu trebuie să fugim de anticipate. În Spania, Austria, Anglia și Italia au fost alegeri anticipate, acolo unde se constată un blocaj există acest mecanism democratic pentru a debloca.
Nu am alergat după alegeri anticipate. Noi de la PNL am spus că avem un program de guvernare, ținte stabilite, dar dacă pentru a atinge aceste obiective trebuie să ne întâlnim cu alegeri anticipate, nu fugim, mergem către cetățeni, să avem un parlament funcțional și bine intenționat pentru români, pentru România.
Legat de incidentul de la Poiana Teiului: A fost o greutate pe umărul primăriilor transferul de responsabilitate pe zona de învățământ și sănătate, doar că a fost răspundere fără fonduri, cu toate acestea să vedem că în majoritatea localităților s-au modernizat unitățile școlare și spitalicești. Multe administrații locale și-au dat silința. La roman avem la spital 14 secții unde sunt la condiții ca în Germania. Da, ține de atributul fiecărei administrații, însă contează dacă un primar are aplecare spre sănătate și învățământ.
Autostrada Unirii: Prin OUG a fost eliminată din Parteneriat Public Privat și a fost retrasă de la Comisia de Prognoză și dată la ministerul Transporturilor, la CNAIR, acolo unde îi este locul. Au fost deja alocate fonduri pentru reevaluarea studiului de fezabilitate pe tronsonsul Târgu Mureș – Târgu Neamț, iar la sfârșitul anului 2021 să avem o viziune, să știm exact cum stăm, vom ști și sursa de finanțare.Ar putea începe lucrările în 2021!