PRIMARUL LUCIAN MICU A FĂCUT O VIZITĂ DE DOCUMENTARE LA APAVITAL
Ieri, 12 martie, Primarul Lucian Micu, însoțit de viceprimarul Roxana Iorga, Bogdan Curcudel, șef al zonei operaționale Est a Apaserv – în calitate de consilier local, Mircea Beloiu, consilier local și mai mulți membri ai presei romașcane, a făcut o vizită de documentare la compania Apavital, în Iași.
Pe parcursul acestei vizite, romașcanii au fost însoțiți de directorul general al Apavital, dr. ing. Ion Toma și de directorul tehnic, dr. ing. Mihail Doruș, care au răspuns la toate întrebările pe care le-au avut cei de la Roman. Deasemenea, aceștia au prezentat fiecare compartiment al societății pe care o conduc, precum și modul de lucru, echipamentele și dotările Apavital.
După vizitarea punctelor de lucru din Iași, am fost invitați la Pașcani, pentru a purta un dialog cu primarul municipiului, Pantazi Dumitru, dat fiind că municipiul Pașcani a trecut de curând la serviciile operatorului Apavital.
În urma acestei vizite, romașcanii și-au putut face o imagine mai clară a serviciilor operatorului de apă/canal ieșean, urmând ca decizia de trecere a acestor servicii de la Apaserv spre Apavital să se facă prin hotărâre de Consiliu Local, deși nu înțelegem exact cum se va lua această decizie, dat fiind că la această vizită nu au participat decât doi din cei 21 de consilieri locali romașcani.
Am participat joi, alături de consilierii locali și jurnaliștii romașcani, la o vizită de lucru la sediile companiei ApaVital din Iași și Pașcani, pentru a vedea care este modul de organizare a societății ce oferă servicii de apă și canal și care sunt atuurile față de actualul operator ce deservește Romanul – ApaServ Neamț. Am apreciat în mod deosebit deschiderea manifestată de reprezentanții companiei, precum și stabilitatea economică garantată și de continuitatea de mai bine de 15 ani a actualei echipe de conducere a societății ieșene.
Concluziile vizitei au fost acelea că, pe lângă prețul mai scăzut oferit de ApaVital față de ApaServ, mai exact de 6,72 lei față de 7,50 de lei, operatorul regional din Iași implementează în aria de operare un sistem mai flexibil de branșamente ce permit facturarea individuală a consumatorilor, inclusiv a celor care locuiesc la bloc. Municipiul Pașcani a aderat la ApaVital în urmă cu trei ani, timp în care compania a investit peste un milion de euro și 2 milioane de lei, iar în acest an va adăuga la bugetul de investiții încă 3 milioane de lei. Interesul companiei de a-și lărgi aria de acoperire și reinvestirea cotei din profit în fiecare zonă sunt semne clare ale unei gândiri economice ”sănătoase”.
Nu vreau să mă pripesc în a lua vreo decizie înainte de a ști care sunt costurile pe care le vom suporta prin renunțarea la serviciile companiei ApaServ Neamț, dar sunt mulțumit că, în urma negocierilor cu cei de la ApaVital, aceștia și-au asumat să le achite. În perioada următoare vom ști exact cum stau lucrurile și am încredere că aleșii din Consiliul Local Roman vor lua cea mai bună decizie în interesul cetățenilor.
Vă reamintim că, urma cu câteva săptămâni, reprezentanții Apavital au apărut în fața Consiliului Local Roman, unde au prezentat oferta societății, istoricul acesteia și avantajele pe care le-ar putea avea romașcanii, dacă municipalitatea ar decide transferul serviciilor de la Apaserv spre Apavital.