Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

PRIMELE DOUĂ SERI ALE FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR „CEAHLĂUL” 2024

0

Joi, 1 august, debutează cea de a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, instituția organizatoare, a invitat anul acesta să participe la sărbătoarea de la poale de Ceahlău a cântecului, dansului și portului tradițional grupuri folclorice de tradiție din Franța, Polonia și Serbia: Grupul folcloric „Trou Normand”, Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka și Ansamblul folcloric „Šumadija”. Lor li se alătură grupuri de dansatori ale minorităților din România, reprezentate la Festival fiind comunitățile tătară, greacă și macedoneană, prin Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura „Constantin Tănase” din Techirghiol (Constanța), Ansamblul de dansuri „Comorile Neamțului” și Ansamblul folcloric „Brâul roșu”, ambele din Piatra-Neamț. Gazde artiștilor invitați le vor fi membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Prima zi de Festival se va desfășura joi, 1 august, în comuna Pângărați, acolo unde, de la ora 17:00 se vor desfășura ateliere pentru copii, urmând ca o oră mai târziu publicul local să se bucure de un program de dansuri tradiționale din Serbia, Polonia și Franța. Seara va cuprinde și evoluția Ansamblului „Tekir” al comunității tătare din Techirghiol, județul Constanța. În finalul programului primei zile de Festival vor oferi recitaluri soliștii de muzică populară Simona Manolache și Laurențiu Marian.

 

Vineri, 2 august 2024, gazda Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” va fi orașul Târgu Neamț. La amfiteatrul „Ștefan cel Mare” de sub Cetate, începând cu ora 19:00, vor evolua cele trei grupuri folclorice din străinătate, lor alăturându-se artiștii comunității tătare din Techirghiol. Spectacolul muzical coregrafic va continua cu evoluția apreciatei interprete a folclorului moldovenesc, Viorica Macovei, și cu programul artistic al Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

 

***

 

Ansamblul folcloric „Šumadija” este un grup de dansuri tradiționale sârbești fondat în 1980. În repertoriul se regăsesc interpretări dansuri din aproape toate părțile Serbiei. Suitele de dansuri beneficiază de costume diferite, originale, iar fundalul muzical oferă calitate sporită întregului program. Publicul din întreaga lume a putut lua, astfel, contact cu dansurile din Šumadija, ori din regiunea Vlaška, sau cu dansurile din Ponišavlje, din Užice, din Kosovsko pomoravlje, din Šop, sau Bačka, din Muntenegru ori din regiunea Kosmaj.

Ansamblul care vine din Serbia a concertat în multe țări europene, prezentând folclorul național

În cadrul unor festivaluri, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Ungaria, Bulgaria, Rusia.

În ultimii paisprezece ani, ansamblul folcloric „Šumadija” este organizator al „Festivalului de dans popular de vară sârbesc”, un eveniment internațional de marcă, și, de asemenea, în ultimii opt ani, manifestarea etno intitulată „De la strămoși la generațiile viitoare”.

 

Grupul folcloric „Trou Normand” din Domfront-en-Poiraie (Franța) a fost fondat în 1960, în dorința de a readuce la viață folclorul normand. Situat în regiunea Normandia de Jos, în departamentul Orne, orașul Domfront-en-Poiraie se află la 250 km de Paris. Localitatea este direct legată de istoria Ducatului Normandiei, istoria locului găsindu-și cele mai de demult datări în perioada medievală.

Membrii ansamblului, dansatori și muzicieni, au evoluat, în toată această perioadă, pe numeroase scene din Canada, Statele Unite, Mexic, Brazilia, Lituania, Croația, Polonia, România, Germania, Anglia aducând cu ei, în sunetul acordeoanelor și ale altor instrumente, spiritul sărbătorilor din regiunea normandă.

Actor dinamic al vieții culturale locale, „Trou Normand” aduce în fața publicului costumele care fac parte din patrimoniu local, portul ansamblului fiind direct legat de cultura postrevoluționară (perioada de timp variind de la căderea lui Napoleon I la căderea celui de-al doilea imperiu – anii cuprinși între 1810 și 1870). Inventarul materialelor din care sunt confecționate costumele artiștilor francezi cuprinde un spectru larg, de la in, bumbac și lână, până la mătase naturală și tafta, pentru podoabele bogate din saloane sau mari burghezia locală.

 

Ansamblul de cântece și dans Bychlewianka (Polonia)

Grupul aparține de Centrul Cultural Municipal din Bychlewo, având o vechime de peste cinci decenii.

În prezent, trupa este formată din patru grupe de vârstă, două grupuri aniversare și o trupă de opt persoane.

 

Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura „Constantin Tănase” din Techirghiol (Constanța)

Crescând în paralel cu cetatea lui Tekir, Ansamblul cu același nume a ajuns în la peste șase decenii de existență. Fără să uite promisiunile făcute în 1963, grupul, mereu reînnoit de copii dansatori și artiști, a demonstrat că pasiunea este piatra de temelie a oricărei zidiri.

Istoricul acestui ansamblu este demn de interes, mai ales că diversele perioade și etape ale evoluției sale poartă amprenta maeștrilor coregrafi care au șlefuit talentele native ale unor fete și băieți buni, spre unanima apreciere a publicului larg și a specialiștilor.

Numele ansamblului provine din legenda orașului străvechi, reprezentativ pentru Dobrogea, nume întâlnit în numeroase scrieri datând de la începutul secolului al XVI-lea. Este vorba despre unul dintre jocurile prin care feciorii dovedeau că pot intra în rândurile bărbaţilor maturi.

Ansamblul „Tekir” al Casei de Cultura din Techirghiol se distinge prin atitudinea plină de respect pentru valorile culturii tradiţionale româneşti. În același timp, grupul folcloric este un promotor, în ţară, al produsului cultural aparţinând spaţiului multietnic dobrogean şi, al celui românesc, peste hotare.

Astăzi, repertoriul ansamblului cuprinde numeroase suite de jocuri populare, care aparține folclorului autentic contemporan, coregrafii interpretate de tinerii dansatori ai localității Techirghiol.

Prin originalitatea dansurilor, costumelor şi a abordării folclorului tătăresc, ansamblul a cules aplauze pe scenele din țară, în orașe precum Timişoara, Sighişoara, Sibiu, Botoşani, Iaşi, Baia Mare, București, și pe scenele din străinătate din Macedonia, Ucraina, Italia, Turcia.

 

Viorica Macovei

Născută pe 26 martie 1985, a absolvit Facultatea de Istorie-Geografie, specializarea Geografia turismului, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Încă de la vârsta de unsprezece ani și-a etalat calitățile vocale pe scenă, fiind descoperită de către prof. Ica Popovici, preluată și pregătită ulterior de către Maria Macovei.

Zecile de participări la festivalurile naționale și internaționale de folclor i-au adus multe premii și trofee, captând astfel atenția și beneficiind de sprijinul specialiștilor din domeniu (Eugenia Florea, Elise Stan, Marioara Murărescu).

La vârsta de șaisprezece ani, se înfăptuia adevăratul debut artistic TV, în cadrul emisiunii „O vedetă populară”, realizată cu mult profesionalism de către Elise Stan, apoi urmând nenumărate apariții TV și la emisiuni radio.

De la debut până în prezent, interpreta și-a lansat cinci albume, care cuprind peste șaptezeci de melodii, colaborând cu cei mai renumiți dirijori din țară și din Republica Moldova.

În decursul celor peste douăzeci de ani scurși de la debutul artistic, interpreta a obținut o serie de titluri și distincții, a primit invitații de a cânta și de a fi prezentă la evenimente de mare ținută, cântând pe marile scene ale țări (Sala Palatului, Sala Radio, la București) și ale festivalurilor de gen („Cerbul de aur”, „Mamaia”, „Callatis”, „Maria Tănase” – Craiova, „Strugurele de aur” – Jidvei).

Interpreta a efectuat turnee în Italia, Germania, Belgia , Marea Britanie, Maroc, Cipru, Irlanda.

Toate aceste lucruri o fac să se simtă mai aproape și mai apreciată de către publicul larg.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.