Prognoză meteo pe termen lung: Câtă zăpadă vom avea în această iarnă.
Prognoza meteo pe termen lung nu este deloc ușoară. Pentru a reuși, specialiștii utilizează metode diferite, adesea încrucișate, în care țin cont de mișcările maselor de aer, umiditate, presiune și multe informații primite de la sateliți.
Specialiștii de la severe-weather.eu au realizat o analiză a șanselor de precipitații sub formă de ninsoare ale iernii care urmează. Analiza vizează tendințele globale, dar și pe regiuni.
După ce au analizat foarte multe date, au ajuns la concluzia că zăpada va fi o raritate în Europa, în această iarnă, chiar mai mult decât în ultimii ani.
”Ne uităm doar la tendințe și probabilități, dar totuși, variația este cheia. Începem cu prognoza medie de ninsori pentru perioada noiembrie-decembrie-ianuarie, iar apoi vom face o defalcare lunară.
Asta pentru că există o mulțime de detalii în prognoza lunară pe care media sezonieră nu le arată” au scris meteorologii într-un articol dedicat iernii care urmează.
În această primă prognoză de ninsori, meteorologii nu includ deocamdată luna februarie, deoarece unele dintre date nu sunt încă disponibile.
Prognoza meteo în această iarnă: Mai puține ninsori decât ar fi normal în noiembrie, decembrie și ianuarie
În primul rând, uitându-ne la imaginea medie pentru Europa, putem vedea o prognoză destul de slabă de zăpadă. Se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal.
Prognoza lunii noiembrie arată un potențial de creștere a ninsorilor în zonele muntoase din Europa Centrală. Dar în majoritatea celorlalte părți sunt prognozate cu mai puține ninsori decât în mod normal pentru această lună.
Prognoza de ninsori din decembrie arată anomalii mai puternice. Potrivit datelor, prognoza nu permite scenarii de ninsori larg răspândite, ceea ce înseamnă că zăpada va lipsi în toată Europa și în România, iar speranța unui Crăciun cu zăpadă, nu are șanse nici în acest an.
În prognoza din ianuarie, nu există nici o îmbunătățire reală a situației. Se estimează că cea mai mare parte a Europei va avea mai puține ninsori până la mijlocul iernii, cu excepția unor zone foarte restrânse.
Datele arată că sunt disponibile precipitații, dar temperaturile nu sunt suficient de reci pentru acumularea de zăpadă în zonele joase.
Va fi așadar o iarnă mai caldă în Europa decât de obicei, cu temperaturi extreme înregistrate arareori.