PROGRAMUL ”PRIMA CASĂ”, INSUFICIENT ȘI GREU DE ACCESAT
Săptămâna trecută, Guvernul României a emis o hotărîre referitoare la plafonul alocat al garanțiilor emise de bănci în cadrul programului ”Prima Casă”, care anul acesta însumează doar 2 miliarde de lei. Hotărârea aduce o serie de schimbări vizând reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări asigurate prin acest program imobiliar,care nu va răspunde nevoii reale de locuințe a românilor, mai ales a celor tineri.
Radu Samson un bun cunoscător al realităților de pe piața imobiliară românească este de părere că puțini romașcani vor putea accesa un asemenea credit, din cauza faptului că fonduriler alocate se vor epuiza în prima săptămână de la lansarea programului.
”Valoarea maximă pe care o poate obține un client interesat de acest program este de maxim 57 mii de euro. Valoarea medie a creditului accesat va fi în jur de 45 mii euro, ceea ce înseamnă cel mult 10 mii de credite la nivel național, extrem de puțin în raport cu nevoile reale și cu posibilitatea de a avea acces la o locuință. Cei care doresc să obțină un credit de acest tip cu scopul de a-și construi o casă nouă o pot face la o dobîndă de 2%. În schimb procedurile din spatele și de după accesarea acestui tip de credit sunt foarte complexe, pentru că la fiecare etapă a contrucției se eliberează un proces verbal de recepție parțială și casa trebuie intabulată, etapă cu etapă, ceea ce este foarte complicat. Trebuie să existe acordul băncii prin care se rulează creditul și acordul Fondului de Garantare. Asta presupune nu doar multă umblătură, ci și cheltuieli suplimentare.
Construirea unei locuințe prin programul << Prima Casă>> e o muncă de Sisif din partea persoanei care accesează creditul. Cei care doresc să-și cumnpere o locuință de pe piața liberă trebuie deja să-și caute imobilul, să ducă actele la bancă pentru aprobările preliminare obținerii creditului, pentru ca atunci când se va începe creditarea, undeva la mijlocul lunii februarie, doritorii să aibă deja dosarul pregătit. Asta și pentru faptul că în cadrul acestui program se merge pe principiul <<Primul venit, primul servit>>. Dacă cineva care dorește să-și achiziționeze un apartament de pe piața liberă vrea să scape de umblături poate apela la o agenție imobiliară, care are experiență în relațiile cu banca. În această situație clienților nu le rămâne decât să gestioneze relația cu angajatorul pentru obținerea documentelor legate de situația de angajat”, a declarat Radu Samson.
Dobânda practicată în program ajunge la aproximativ 5%. Programul efectiv se va deschide în următoarele două-trei săptămâni. O altă problemă ridicată de Radu Samson este aceea legată de recomandarea ca cei care vor să intre în programul ”Prima Casă” să fie atenți la nivelul de îndatorare pentru a avea posibilitatea ca din veniturile pe care le are o familie să -și poată plăti ratele la bancă și să mai aibă și din ce trăi, în condițiile în care familia care se angajează la un asemenea credit are venituri modeste. Acesta mai spune că, recent, Banca Națională a României a propus limitarea nivelului de îndatorare al unei persoane la 50% din veniturile pe care le are. În situația în care într-o familie ambii soți au salariu minim pe economie rata poate să ajungă la 1100 lei, la un credit de 40-45 mii euro. În aceste condiții familia respectivă va suporta cu greu și cheltuielile curente cu hrana, cheltuielile de întreținere a apartamentului și toate cheltuielile pe care le are o familie. (Flora ORDEAN)