Raport de activitate a Deputatului Dan Laurențiu Leoreanu, pentru prima sesiune parlamentară din acest an
Prima sesiune parlamentară pentru acest an s-a încheiat, iar firesc este ca cetățenii care mi-au girat, prin votul lor, statutul de a îi reprezenta în Camera Deputaților să fie informați asupra activităților mele din această perioada.
Voi folosi pentru început câteva cifre, poate seci, dar care creează o imagine sintetică asupra activității unui parlamentar. Astfel, în această sesiune parlamentară (februarie-iulie 2018) am lansat 19 inițiative legislative, atingând un total per mandat de 52 de inițiative propuse. Totodată, am susținut 16 luări de cuvânt de la tribuna Camerei Deputaților, ajungând, la un total de 64 de declarații, parte completate prin interpelări și întrebări lansate către autoritățile competente (7 în această sesiune, 26 per mandat), 6 declarații politice (total în mandat – 24).
Desigur, activitatea opoziției conține și o puternică latură de amendarea a derapajelor guvernamentale, iar acestea, din păcate, au existat din plin și au fost motivul depunerii a 6 moțiuni de cenzură (și cu susținerea mea), doar în această sesiune, atingând un total per mandat de 11 moțiuni depuse.
Dar acestea sunt cifre, cărora trebuie să li se adauge un conținut, astfel încât – selectat pe capitole de activitate – vă prezint o parte dintre subiectele atinse de mine, din postura de membru al Camerei Deputaților.
În ceea ce privește problematica interpelărilor și întrebărilor lansate în această sesiune către reprezentații puterii PSD-ALDE, menționez: Achitarea salariilor și contribuțiilor sociale ale cadrelor didactice; Aplicarea inechitabilă a legii salarizării în sistemul sanitar; Măsurile pe care le pune în aplicare statul român pentru a gestiona fenomenul delincvenței juvenile; Efectele retragerii personalității juridice pentru Organismele Intermediare Regionale; Statutul centrelor de excelență; Rezultatele și participarea elevilor la Evaluarea Naţională 2018.
Intervențiile mele de la tribuna Camerei Deputaților au vizat, pe lângă subiectele mai sus menționate și: criza din învăţământul gimnazial; analiza Proiectului de Lege privind aprobarea O.U.G nr. 111/2017 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice; situația dramatică a Organizațiilor Nonguvernamentale; dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea O.G. nr.12/2017 pentru modificarea art.8 din O.G. nr.19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea şi utilizarea fondului locativ de protocol şi bunuri mobile din domeniul public al statului; dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale; numirea membrilor Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune; analiza Proiectului de Lege privind aprobarea O.U.G. nr.73/2017 pentru completarea Legii nr.202/2006 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, precum şi pentru modificarea art.24 din O.G. nr.129/2000 privind formarea profesională a adulţilor; dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind menţinerea şi consolidarea spaţiului Schengen; declaraţie politică intitulată “Majoritatea PSD-ALDE nu doreşte cu adevărat o autostradă în Moldova”; dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea O.U.G. nr.69/2017 pentru completarea art.9 din Legea poliţiei locale nr.155/2010.
Vorbeam mai devreme despre derapajele actualei guvernări, iar noi, reprezentanții opoziției am folosit toate instrumentele democratice avute la îndemâna pentru a preveni sau încerca o remediere a acestor erori produse de guvernarea PSD-ALDE. Subiectele celor 6 moțiuni semnate alături de colegii din Partidul Național Liberal, în această sesiune parlamentară, sunt: „Lia Olguța Vasilescu – Ministrul minciunii și al injustiției sociale”, „Educați România, nu o pesedizați!”, „PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni – Centenarul Marii Uniri”, „PSDragnea duce sănătatea în moarte clinică”, „Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!” și, desigur, cea mai recentă: „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”.
Iată doar câteva repere mai vizibile ale activităților mele din Parlamentul României, la care se adaugă munca depusă în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, a cărui membru sunt, una dintre comisiile importante și cu o activitate intensă în ceea ce privește actul legislativ. Prezența mea în această comisie este un beneficiu pentru comunitățile locale din colegiul pe care îl reprezint, fiind forul de „construcție” a cadrului legislativ care vizează direct modul de desfășurare al activităților din instituțiile publice locale.
O altă latură importantă a activității mele este aceea de reprezentare. În urma întâlnirilor directe cu cetățenii, cu delegați ai societății civile și ai organizațiilor profesionale, atât în cadrul Biroului Parlamentar din Roman, Str. Ștefan cel Mare, nr 212, în timpul programului de audiențe, cât și în cadrul diverselor evenimente, conferințe, am preluat problemele sesizate și am depus toate eforturile de a reprezenta doleanțele și necesitățile acestora către autoritățile competente. Urmează o perioadă de vacanță, dar doar pentru a anunța o sesiune de toamna foarte „fierbinte”, cu subiecte de mare interes, la fel ca și finalul acestei prime sesiuni din 2018, în care modificările la Codul de procedură penală au stârnit intense controverse, atât interne, cât și internaționale.
Am ascultat interesele cetățenilor care m-au trimis în Parlamentul României, pe care îi reprezint cu onoare, precum și propria mea conștiință, votul meu fiind, firesc, împotriva acestor modificări ce produc, din punctul meu de vedere, o profundă alterare a civismului și democrației.
Ca element conex al activități mele de reprezentant al romașcanilor și al județului Neamț, consider că prin prezența mea în presa națională am reușit să fac auzită, prin decență și discurs punctat, vocea comunității pe care o reprezint. Voi fi și pe mai departe, așa cum am promis încă din campania electorală, o voce, un instrument și o punte a celor care m-au votat și care mi-au oferit această responsabilitate de a fi reprezentantul lor, nu doar un număr, o umbră tăcută în Parlamentul României.
Vă mulțumesc, la rândul meu, pentru încredere și sprijinul dumneavoastră, pentru că doar împreună putem reuși să apărăm România de interesele ce vor să o supună!
Comunicat Cabinet Parlamentar Deputat Dan Laurentiu Leoreanu