Rugăciuni pentru ploaie și procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Trifești
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, miercuri 6 iulie 2022, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifești, a poposit în Protoieria Bacău, la parohiile Negri, Drăgeşti, Dămieneşti și Prăjești. Icoana o întruchipează pe Maica Domnului împreună cu pruncul Iisus și este recunoscută ca aducătoare de ploaie, credincioşii multor parohii cerând la vreme de secetă, ajutorul „Sfintei de la Trifești”, care după procesiuni şi rugăciuni în biserici şi ţarine a adus apa atât de necesară oamenilor, animalelor şi roadelor pământului.
Pelerinajul cu icoana a pornit de la Biserica „Sfântul Nicolae”, Trifeşti, de unde, însoțită fiind de părintele Ionuț Giosanu, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a poposit la Biserica din Burchi și din Călinești (Parohia Negri), apoi la Biserica din Brad (Parohia Drăgești) și Biserica din Drăgeşti, la Biserica din Dămieneşti, la Biserica din Pădureni (Parohia Negri) și la Biserica din Prăjești. În fiecare comunitate parohială a fost săvârșită Slujba de sfințire a apei și apoi au fost înălțate rugăciuni de pocăință și rugăciunile la vreme de secetă și neplouare.
Alături de preoții slujitori din parohiile unde a fost săvârşită procesiunea a fost Părintele Protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche și Părintele Secretar Ciprian Olteanu.
Părintele protopop a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și a rostit rugăciunea de pocăință către Maica Domnului prin care a cerut mijlocirea Maicii Domnului pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie la bună vreme. Ca semn al faptului că Maica Domnului, precum o mamă iubitoare, ascultă rugăciunile smerite ale oamenilor și le duce la Tronul cel Ceresc, spre lăsarea serii ploaia cea mult dorită deja începuse să se pogoare din cer.
Preoții slujitori din parohiile amintite au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântarea arhierească și pentru dragostea manifestată față de fii duhovnicești din aceste zone prin trimiterea uneia dintre icoanele făcătoare de minuni ale eparhiei. Icoana este cunoscută de către credincioşi sub numele: „Sfânta” sau „Sfânta de la Trifeşti” și este singura icoană făcătoare de minuni din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului aflată într-o biserică de mir.
***
Sfanta Icoana are o istorie aparte, ce se transmite din generaţie în generaţie. Potrivit acesteia, cu cateva sute de ani în urmă un cioban, care işi avea stâna pe malul drept al râului Moldova, a găsit în albia râului o bucată de lemn, adusă de ape. A luat lemnul din apă şi a incercat să facă un foc cu el. În momentul în care a încercat să taie cu un topor acea bucată de lemn, ciobanul a observat că din acesta a început să curgă sânge.
Speriat şi mirat, el a mers cu bucata de lemn la preotul satului. Din acel lemn a fost facută Sfanta Icoană, care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Faima Sfintei Icoane Facatoare de Minuni de la Trifesti a depasit granitele judetului Neamt, iar credinciosi din toata tara vin sa se inchine cu evlavie la icoana Maicii Domnului cerand ajutor si indrumare.
protoieriabacau.ro