S-AU NUMĂRAT BERZELE!
Barza este pasărea migratoare de care se leagă multe credințe populare și în țara noastră. Cei mai mulți dintre noi credem, cu tărie, că barza aduce primăvara, că ea aduce norocul în casa noastră, că ferește de foc și fulger casa pe care și-a făcut cuibul, că prevestește belșugul, norocul, că protejează starea de sănătate a omului. Și nu în ultimul rând, se menține povestea frumoasă de spus copiilor că barza este pasărea care aduce pe lume copii.
În perioada 6-31 iulie, Societatea Ornitologică din România a realizat un recensământ al berzelor din țara noastră, în colaborare cu E-ON România. Numărătoarea s-a realizat cu ajutorul voluntarilor, pe stâlpii de electricitate cu și fără suport, pe coamele de casă, pe coșuri de fum sau în copaci. Acțiunea face parte din primul mare proiect de citizen science din România, cuiburile fiind localizate cu ajutorul aplicației ”Uite barza!”, disponibilă utilizatorilor de telefonie mobilă de tip smartphone care au dorit să se implice în recenzarea acestei specii de pasăre ocrotită de lege. Aplicația a fost instalată, conform paginii oficiale a SOR pe 2.609 telefoane mobile, fiind recenzate 2.851 de cuiburi.
Îmbucurător este faptul că dintre acestea, 1.070 cuiburi recenzate sunt noi, iar 5.400 au fost identificate în timpul recensământului european realizat în 2014. Cele mai multe cuiburi au fost găsite pe stâlpii rețelelor de electricitate, din care 1.567 pe stâlpi fără suport și 1.208 pe stâlpi pe care au fost montate suporturi de protecție. În urmă recensământului s-a întocmit un top al acestor cuiburi. Județul cu cele mai multe cuiburi este Timiș, unde au fost recenzate 445 cuiburi. În județul Arad există 253 cuiburi, în Teleorman 223, în Harghita 178 și Suceava 167 cuiburi.
În județul Neamț au fost recenzate 46 de cuiburi. Cele mai multe au fost recenzate în comuna Bodești, unde au fost găsite 11 cuiburi, în care trăiesc 6 perechi cu doi pui, o pereche cu 3 pui, două perechi cu câte un pui, un cuib fiind neocupat. În comuna Agapia au fost recenzate 7 cuiburi, o pereche cu 3 pui, patru cu doi pui, unul cu trei pui. La Bălțătești există șase cuiburi în care trăiesc o pereche de berze fără pui, o barză solitară, o pereche cu un număr nedeterminat de pui, o pereche cu doi pui. La Vânători viețuiesc o barză cu doi pui, două perechi cu câte un pui, o pereche cu trei pui și una fără pui. La Crăcăoani au fost recenzate șase cuiburi, în care trăiesc o barză solitară, o pereche cu un pui, două cuiburi fiind neocupate.
Urmează apoi Brusturi cu un cuib ocupat de o pereche cu pui, Bârgăoani cu un cuib ocupat de o pereche cu doi pui, Dobreni două cuiburi, în care trăiește o pereche cu doi pui și o pereche fără pui. Și la Dragomirești există două cuiburi, în care și-au găsit adăpost o pereche cu 3 pui și una fără pui. La Gârcina există două cuiburi cu 2 berze solitare, iar la Girov un cuib în care trăiește o femelă cu doi pui. În comuna Ștefan cel Mare s-a recenzat un cuib în care s-a adăpostit o pereche, la care nu s-a putut determina numărul de pui.
La Răucești există tot un singur cuib în care s-a adăpostit o pereche de berze fără pui. Singura localitate din zona Roman în care au fost recenzate două cuiburi este comuna Ion Creangă, unde s-au găsit două cuiburi ocupate unul de o pereche cu un pui și altul de o pereche cu doi pui. Singura localitate urbană a județului în care a fost găsit un cuib neocupat anul acesta este Târgu Neamț.
Conform datelor prelucrate în cuiburile din țara noastră trăiesc 8.242 berze, din care 3.913 pui.
Barza se alimentează în cîmp și locuri deschise unde există umiditate. Toamna, berzele europene migrează spre Africa și în anul următor se întorc la cuiburile lăsate în Europa. După culoarea penajului, există două tipuri de berze: albă și neagră. Această pasăre migratoare elegantă se hrănește cu broaște, pești, insecte sau viermi, fiind omnivoră.
Pentru ocrotirea berzelor au fost elaborate mai multe convenții internaționale la care a aderat și România. Acestea au fost încheiate la Berna și Bonn. În România, barza este ocrotită prin Legea 13 din 1993 și 137 din 1995, 103 din 1996, 13 din 1998. Omorârea berzelor adulte sau a puilor și distrugerea ouălor și a cuiburilor se pedepsește cu amendă de 1.000.000 de lei.
Conform studiilor realizate s-a constata faptul că principalii factori care au condus la diminuarea populației de berze sunt reducerea și dispariția habitatelor de hrănire, distrugerea cuiburilor, electrocutarea cuiburilor construite direct pe firele electrice. În ultimii ani, ca urmare a colaborării societăților naționale și internaționale de ornitologie, s-a luat măsura confecționării și montării de suporturi de protecție, numai în România existând, la această dată, peste 1.000 de asemenea mijloace de protecție a acestor păsări. (Flora ORDEAN)