S-au pus în vânzare biletele pentru Neamţ Music Festival
„Neamț Music Festival“ a ajuns la cea de-a treia ediție și le propune melomanilor nemțeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întâlnirii cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei.
Această a treia ediție la care a ajuns festivalul găzduit de județul Neamț reprezintă o încununare a succesului celorlalte două ediții anterioare. Dovada recunoașterii calității înalte a actului artistic este includerea „Neamț Music Festival“ în circuitul prestigiosului Festival Internațional „George Enescu“. Așa se face că pe 15 septembrie, semnalul sonor al Festivalului „Enescu“ va răsuna și la Piatra-Neamț, municipiul reședință de județ alăturându-se celor zece orașe importante ale României în care are lor cea mai extinsă ediție de până acum a evenimentului de talie internațională (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Bacău, Bârlad, Târgovişte, Satu-Mare).
Deja s-au pus în vânzare biletele pentru „Neamț Music Festival“, în primă fază ele putând fi achiziționate on-line, pe eventbook.ro., iar în câteva zile vor fi disponibile și în format tipărit, la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, instituție coorganizatoare a festivalului, alături de Asociaţia Culturală „Daniel Ciobanu ART“.
Prețul unui bilet la evenimentele din 12, 14 și 15 septembrie este de 40 de lei. Există și posibilitatea achiziționării de abonamente, care includ trei din patru concerte, la prețul de 100 de lei. La concertul de jazz din ziua de 13 septembrie, de la Rubik Hub, intrarea se va face pe bază de invitație, care va putea fi procurată de la organizatori.
Anul acesta, prima seară de festival (12 septembrie) și Concertul de Gală (15 septembrie) vor avea loc la „Cinema Mon Amou” – fostul cinematograf „Dacia”, începând cu ora 19:00. Pe 13 septembrie, evenimentul se va muta la Rubik Hub – Ștrandul din Piatra-Neamț, iar sâmbătă, 14 septembrie, la Cetatea Neamț.
Mândru de ediţiile anterioare, Daniel Ciobanu, pianist și director artistic al Neamț Music Festival, declară: „La a treia ediţie, intrarea evenimentului sub aripa generoasă şi strălucitoare a Festivalului Internaţional «George Enescu» nu doar ne face să credem că ne aflăm pe drumul cel bun, dar ne dă şi trambulina de pe care să sărim şi mai sus, pentru ca lucrurile minunate care se întâmplă în fiecare început de toamnă lângă Pietricica să se vadă până departe, în toate cele patru zări.
Anul acesta, busola festivalului îşi îndreaptă nordul către dualitate. E poate cea mai simplă şi nimerită definiţie a lumii, într-un singur cuvânt. Din mulţimea de dualităţi sonore posibile, fiecare dintre cele patru zile ale festivalului va etala un scenariu diferit.
Pe 12 septembrie, în prima zi, o provocare: dualitatea stânga-dreapta a degetelor! Eu, faţă în faţă cu agilitatea nordică a experimentatului pianist şi profesor lituanian Petras Geniušas! Cu alte cuvinte, două piane şi două generaţii. Vineri, 13 septembrie, festivalul atacă dualitatea artistică cea mai fierbinte a actualităţii, clasic-modern, putând fi văzuţi în duel doi pianişti excepţionali: italianul Pietro Bonfilio, cunoscut deja publicului nemţean din ediţia trecută, şi israelianul Omri Mor, celebru jazzman şi artist polivalent. Sâmbătă, 14 septembrie, temperatura festivalului creşte vertiginos, iar dualitatea vechi-nou primeşte un boost formidabil prin punerea în scenă a unui concert integral de jazz în decorul istoric al Cetăţii Neamţ, sub titlul «Jazz on the Rocks». După încălzirea din ziua precedentă, Omri Mor se întoarce în trio, în combinaţia clasică de pian, contrabas şi percuţie. După două zile de distracţie serioasă, «Neamţ Music Festival» închide cercul duminică, 15 septembrie, întorcându-se la matcă. Pianul îmbracă iarăşi fracul şi se întoarce în acustica familiară a interiorului. La «Cinema Mon Amour», un val impetuos de tineri va descinde pe scenă în interpretarea celei mai celebre dualităţi pianistice din istorie, jucată de eroii romantici Chopin şi Liszt. Orchestra Română de Tineret, cel mai în vogă ansamblu simfonic din România, dirijată de Gabriel Bebeşelea, noul star al baghetei autohtone, va acompania alternanţa la putere a genialilor virtuozi ai trecutului, readuşi la viaţă de urmaşi pe măsură. Un tur de forţă, o explozie de energie sonoră şi vitală, o încheiere fulminantă cu solişti laureaţi ai unor mari concursuri internaţionale, care sperăm noi, va atrage nu doar protecţia, ci şi mândria Festivalului «Enescu»”.
La rândul său, Carmen Elena Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, adaugă: „Nu putem decât să așteptăm cu mare emoție și acest minunat eveniment la care lucrăm alături de pianistul cunoscut în toată lumea, Daniel Ciobanu. Așteptăm publicul să achiziționeze bilete și sperăm, la jumătatea lui septembrie, să ne bucurăm de atmosfera de poveste pe care o aduce muzica clasică. Până atunci urmărim să punem totul la punct, să pregătim festivalul în cel mai mic amănunt și să avem satisfacția a încă unei ediții reușite“.