Salariul minim pe economie creşte cu 83 de lei
Au fost ore cruciale la Guvern şi au urmat anunţuri importante. Executivul a decis să crească salariul minim cu 83 de lei şi menţine decizia de a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat.
După discuţii îndelungi, Executivul a hotărât să crească salariul minim pe economie. Majorarea s-a făcut în funcţie de rata inflaţiei și de indicele de productivitate, susţine ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Nu vor creşte însă sporurile sau indemnizaţiile de hrană. Iar salariul minim pentru cei cu studii superioare va rămâne la 2.350 de lei. Nu se ştie însă ce se va întâmpla cu pensia minimă. De la 1 septembrie 2020, ar fi trebuit să crească de la 704 lei la 775 de lei.
Cert este că pensiile nu se vor mai putea cumula cu salariile din sistemul public. Cu unele excepţii. Măsura nu se va aplica aleşilor locali, judecătorilor Curţii Constituţionale şi celor cu pensie mai mică decât salariul minim brut.
Violeta Alexandru spune că nu a ştiut despre reducerile salariale şi că va lua măsuri împotriva şefilor de la ITM. De cealaltă parte, Inspecția Muncii susține, printr-un comunicat de presă, că a informat de două ori Ministerul Muncii că are nevoie de fonduri suplimentare.
Pentru ca angajaţii să nu aibă de suferit în parg de sărbători, premierul Orban a dat asigurări că vor fi alocaţi bani din fondul de rezervă.
La şedinţă s-a făcut şi o primă lectură a modificărilor aduse ordonanţei 114, din domeniul energiei.
Virgil Popescu, ministrul Economiei: Ordonanta 114 a impus niste bariere de pret la achizitia energiei elecrice si a gazului natural de la producator catre furnizori. Am propus Guvernului ridicarea acestor bariere de pret la producator pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 si pentru energia electrica la 31 decembrie 2020.
Ministrul Economiei a mai propus Executivului eliminarea taxei de doi la sută pe cifra de afaceri, impusă companiilor. Virgil Popescu a dat asigurări că românii nu vor plăti mai mult pentru facturi, de la 1 ianuarie. Analiştii nu-l prea cred.
Modificări vor fi şi pentru Pilonul Doi de pensii, dar numai pentru administratorii fondurilor. Contribuţia rămâne 3,75%.