Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

ȘARPANTELE LA CONTROL!

0

Fenomenele meteorologice extreme, din ultima vreme, au determinat autoritățile locale să intervină cu măsuri de control, în ceea  ce privește construirea lor în condiții de legalitate. La Roman, din cele 465 de blocuri, doar 10% dintre acoperișurile blocurilor sunt construite în baza unor autorizații de construcție, eliberate de către Direcția de Urbanism a Primăriei. Acest procent cuprinde și blocurile ANL și locuințele sociale realizate în Roman în ultimii ani, din fonduri  guvernamentale.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/H1c5oNidUoQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

În ultimii ani, Direcția de Urbanism a solicitat, de cel puțin trei ori asociațiilor de proprietari și a celor de locatari intrarea în legalitate și obținerea de autorizații de construcție, demers destul de birocratic și costisitor, ținând cont de faptul că este necesară expertizarea tehnică a fiecărui bloc, plus o serie de avize care trebuie luate de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Obligativitatea depunerii cererii de autorizare trebuie făcută de către Asociațiile de Proprietari, care sunt administratorii spațiilor comune din blocurile proprietate personală.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/YnEeXOtD49E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La un moment dat, în urmă cu vreo 10 ani, în încercarea de a rezolva problema intrării în legalitate cu aceste șarpante de blocuri și ca urmare a apariției unui accident, la unul din blocurile din centrul orașului, s-a propus și aprobat în Consiliul Local elaborarea, de către PrImărie a unui proiect unic, pe care municipalitatea intenționa să-l realizeze din  bugetul local și să-l pună gratuit la dispoziția asociațiilor de proprietri. Intenția nu a putut fi materializată din cauza faptului că nu era posibil acest lucru, din punct de vedere legal și ținând cont că fiecare construcție supraetajată în parte are specificul său.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dUotCfE8XUk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Între timp și prefectul județului, Vasile Panaite, a convocat la sediul Prefecturii Neamț conducerile Inspectoratului de Stat în Construcții și Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru a discuta măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina situațiile tragice, similare celor din județul Timiș, unde furtunile violente din ultima vreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. Urmare a întâlnirii de la Prefectură, reprezentantul Guvernului în Teritoriu a dispus emiterea unei circulare către toate primăriile din municipii și orașe, în baza cărora să se treacă, de urgență la realizarea unei inventarieri a potențialelor pericole reprezentate de acoperișuri sau panouri publicitare, amplasate fără autorizații de construcție sau fără a respecta normele tehnice de siguranță.

În adresa trimisă primăriilor din Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Bicaz și Roznov se solicită inventarierea în regim de urgență a tuturor clădirilor de pe raza de responsabilitate a fiecărei unități administrativ-teritoriale care au acoperișuri, fără să fi obținut autorizați de construire, solicitându-se măsuri urgente de intrarea în legalitate. O atenție deosebită va trebui acordată clădirilor aflate în stare avansată de degradare, chiar dacă acestea au autorizație de construire. Autoritățile locale sunt obligate să verifice în teren cu personal de specialitate obiectivele inventariate pentru identificarea unor pericole iminente ce pot să apară în cazul unor situații de urgență, generate de fenomene meteorologice periculoase, în mod special în cele care se înregistrează viteze foarte mari ale vântului, asociate cu ploi și grindină.

În cazul identificării unor astfel de situații se vor dispune măsuri de înlătuare a acestora. Autoritățile locale vor fi obligate să inventarieze panourile publicitare stradale care pot constitui un pericol pentru trecători și înlăturarea urgentă a acestora. Autoritățile locale au și obligația de verificare a arborilor care ar putea constitui risc de prăbușire și dispunerea unor măsuri urgente de toaletare a acestora. Prefectura transmite și către populație o serie de sfaturi legate de comportamentul în timpul fenomenelor metetorologice periculoase. Populația este sfătuită să se adopostească pe timpul căderii de grindină sau a descărcărilor electrice, în locuințe sau spații care să le asigure protecția. Aparatura electrocasnică trebuie deconectată de la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Parcarea autoturismelor va trebui făcută în zone ferite, la distanță față de copaci și stâlpii de electricitate. Populația din toate localitățile județului este sfătuită să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării apelor pluviale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.