ȘASE DECENII DE LA LAMINAREA PRIMEI ȚEVI LA ROMAN
La 15 decembrie s-au împlinit 60 de ani de când, pe platforma industrială a societății ”Petrotub”, se lamina la Roman prima țeavă marcând nașterea industriei metalurgice romașcane. Au trecut de atunci șase decenii de care și-au amintit cu plăcere, departe de ochii curioși ai presei, toți ”veteranii” care în urmă cu șase decenii au cotribuit la nașterea societății ”Petrotub” Roman. Unul din cei mai performanți directori post-decembriști ai defunctului ”Petrotub”, Toader Dumitrache, face parte din categoria optimiștilor în ceea ce privește viitorul platformei industriale romașcane, considerată a fi încă ”plămânul” Romanului.
Încă de pe vremea când era director general, înainte de privatizarea Societății ”Petrotub” de către investitorul indian, Toader Dumitrache a avut curajul de a realiza o strategie de dezvoltare a companiei pe termen lung a fabricii, în contextul intern și internațioanal de atunci. Dacă se va ține cont în totalitate de acea strategie e sigur că la Roman se va putea vorbi și peste alți 60 de ani de fabricarea de țeavă. Asta în condițiile în care nu se vor epuiza resursele de petrol și gaze de pe Mapamond.
Din păcate, până la ora închiderii ediției, purtătorul de cuvînt al ”Arcelor Mittal” România, Dorian Dumitrescu, nu a considerat de cuviință că întâlnirea ”țevarilor” care au pus umărul la deschiderea, în urmă cu 60 de ani, a primelor capacități de laminare a țevilor fără sudură, este o chestiune de interes public pentru romașcani, care consideră încă Societatea ”Arcelor Mittal Steel” ca fiind cea mai mare capacitate industrială a Romanului.
Asta în condițiile în care la ”Arcelor Mittal” Roman mai lucrează 720 de angajați direct și 200 în alte societăți care au preluat o parte din serviciile externalizate ale marelui colos industrial romașcan, care la această dată mai fabrică 8.000 tone de țeavă anual, față de 30 de mii de tone, producție la care se ajunsese la nivelul anilor 2005.