SE ALEG ”JUDECĂTORII” MEDICILOR NEMȚENI
La sediul Colegiului Medicilor Neamț va avea loc, în perioada 20-21 septembrie, o primă încercare de alegere a celor șapte medici, care vor face parte din Comisia Județeană de Disciplină a Colegiului Medicilor Neamț, organism abilitat să analizeze și să soluționeze reclamațiile pacienților referitoare la cazurile de malpraxis ale medicilor. Președinta acestui organism electiv, doctorița Daniela Marcoci, a declarat că au fost selectați 11 medici care întrunesc condițiile de a face parte din această comisie de disciplină.
”Preliminar, au fost depuse dosare de candidatură, din care au fost selectate doar dosarele medicilor primari, membri în Colegiul Medicilor, de cel puțin 5 ani, și care nu au avut abateri, de nici un fel, și nici sancțiuni din partea Colegiului Medicilor. Aceste candidaturi au fost analizate și 11 medici, la nivelul județului Neamț, au fost admiși. Lista este afișată la sediul Colegiului Medicilor Neamț și pe site-ul acestuia.
Așa cum am spus, în 20-21 septembrie, invităm membrii Colegiului Medicilor să participe la scrutin, deoarece acesta va fi validat doar dacă există o participare a 2/3 dintre cei 600 de membri ai Colegiului Medicilor Neamț”, a precizat dr. Daniela Marcoci.
Din zona Roman s-au înscris și au fost selectați pentru a face parte din comisie medicii Oana Onu, director medical al SMUR, Cătălina Pălănceanu, șefa Secției Interne din cadrul SMUR și dr. Adriana Orzescu, medic ortoped la aceeași unitate. Au mai întrunit condițiile cerute de lege și următorii medici: Lucia Chetreanu, cardiolog la Spitalul Județean de Urgențe, Pușa Crețu, director medical la Spitalul Bicaz, Liliana Dorofte, medic clinică particulară, Gabriela Lucachi, radiolog la Spitalul Tîrgu Neamț, Constantin Neagu, medic de familie, Cristinel Sava, medic psihiatru la SJU, Doinița Vararu Gavrilescu, oncolog SJU.
Dacă nu se validează primul scrutin, prin neparticipare numărului de medici cerut de lege, va avea loc un al doilea tur de scrutin, în perioada 1-2 octombrie. Această comisie are atributul de a analiza și da verdicte în cazul reclamațiilor de nerespectare a deontologiei profesionale și a actului medical, în conformitate cu protocoalele și procedurile de lucru din cadrul fiecărei discipline medicale.
Reclamațiile pacienților și documentele care se depun, în fiecare caz de reclmație în parte, se analizează, mai întîi, în Comisia de Jurisdicție a Colegiului Medicilor, unde se stabilește dacă există sau nu culpă medicală și deontologică. În cazul în care se stabilește existența unei asemenea culpe medicale, urmează analiza dosarelor de către Comisia de disciplină, care este cea abilitată să stabilească gradul de vinovăție și modul de aplicare a unor sancțiuni graduale, începând cu avertisment și ajungîndu-se până la excluderea din Colegiul Medicilor, organism profesional care acordă dreptul de liberă practică a medicilor. Tot în acest cadru se stabilesc și sancțiunile pecuniare aplicate medicului în caz de malpraxis.
“La al doliea tur de scrutin vor fi aleși 7 membri, dintre candidații care întrunesc cel mai mare număr de voturi”, a mai precizat dr. Daniela Marcoci.
Până la viitorul scrutin, președintă a Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Neamț este dr. Doinița Vararu Gavrilescu, iar vicepreședintă dr. Pușa Crețu. Încercarea noastră de a afla numărul de cazuri de malpraxis s-a soldat cu eșec, deși știm că și în județul Neamț au existat asemenea situații.
Conform datelor oficiale, la nivelul Comisiei Centrale de Disciplină, se judecă lunar aproximativ 18-20 cazuri de reclamații la adresa medicilor, o parte dintre acestea soldându-se cu sancțiuni mergând până la ridicarea dreptului de practică medicală. (Flora ORDEAN)