SEARĂ FOLCLORICĂ ÎN A DOUA ZI A TÂRGULUI DE CRĂCIUN LA NEAMȚ, 2017
După ce ieri. 17 decembrie 2017, roman24 v-a prezentat LIVE, pe facebook, prima seară a Târgului de Crăciun La Neamț și deschiderea oficială a acestuia, la fel ca și concertele Ioanei Ignat, Andreei Bălan si al lui Faydee, iată că astăzi, Consiliul Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, organizează, în cadrul celei de a doua zi a Târgului, pe scena amplasată la Curtea Domnească, seara folclorului românesc. Spectacolul artistic pregătit de organizatori va debuta la ora 18:00 cu un recital de colinde al clasei de canto popular din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț. Vor urma Ansamblul “Dor vânătorean” al comunei Vânători-Neamț și rapsodul popular nemțean Ghiță Dandu. Seara va fi încheiată de îndrăgitul interpret al folclorului sucevean, Călin Brăteanu.
Vă așteptăm cu drag să împărtășim împreună bucuria apropiatelor sărbători de iarnă.
Clasa de canto popular a Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț
Elevii acestei clase reprezintă Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”. Ei au venit la Școala Populară de Artă mânați de dorința de a învăţa cântul popular aşa cum era el odinioară. În același timp, profesoara lor, îndrăgita interpretă a folclorului reprezentativ ţinutului Neamţ, Georgiana Şerban-Axinte, își inițiază învățăceii în lumea tradiţiilor specifice zonei şi le face cunoscute poveştile costumelor populare.
Cei mai talentați cursanți reprezintă instituția în concursuri regionale și naționale de gen, nu de puține ori întorcându-se laureați și premiați.
Ultimul mare succes al clasei de canto popular de la Școala Populară de Artă a fost consemnat în ziua de 26 noiembrie 2017, una de referinţă pentru toţi cursanţii acestei clase. Ei, împreună cu profesoara lor, au lansat către publicul larg primul lor album. Fiecare dintre elevi a înregistrat cel puţin o piesă, cântec care le defineşte personalitatea artistică. A rezultat un album audio-video de muzică populară, trecut de departamentul foto-video al Centrului pe suport electronic. A fost o premieră pentru instituția pietreană.
Ansamblul folcloric „Dor Vânătorean”
Ansamblul folcloric „Dor Vânătorean” (al comunei Vânători-Neamţ) vine dintr.o frumoasă şi importantă zonă nemţeană încărcată de spiritualitate, cultură, istorie, date de prezenţa unora dinte cele mai renumite mănăstiri din Moldova, cu expoziţii permanente de valori inestimabile.
Ansamblul, care vine din zone cutreierate de personalităţi marcante ale literaturii şi istoriei şi artei noastre, precum Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Alexandru Vlahuţă, Mihai Eminescu, Veronica Micle, Nicolae Grigorescu, a fost înfiinţat în anul 2008, cu sprijinul doamnei Primar Maria Petrariu.
Activitatea artistică a formaţiei este coordonată de profesorii coregrafi loan Luchian şi Claudiu Luchian, de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.
Ansamblul a participat la numeroase concursuri şi festivaluri din ţară şi din străinătate, promovind cultura şi tradiţia localaă a zonei reprezentate.
Ghiţă Dandu este un interpret reprezentativ pentru folclorul moldovenesc din zona de mijloc a Văii Bistriţei din județul Neamț.
Născut și crescut în şoaptele izvoarelor, sunetul tălăngilor turmelor şi freamătul pădurii munţilor de pe meleagurile Pîngăraţilor, rapsodul și interpretul popular Ghiță Dandu, transmite odată cu cântecul lui dragostea de viaţă şi de frumos către sufletul ascultătorilor.
Artistul consideră că “veşnicia s-a născut în cerdacul unei case țărăneşti şi că cei mai în măsură să transmită mesajele cântecului popular sunt cei care trăiesc la sat şi nu au pierdut legătura cu originalitatea.”
Personalitate complexă, Ghiţă Dandu se manifestă în mai multe domenii ale artei și creației muzicale: cântareț cu profil interpretativ pregnant și inconfundabil; neobosit culegator și valorificator al folclorului; rapsod popular – fidel cântecului strămoşesc, dar și creator al unor cântece proprii care se înscriu perfect în cadrul stilistic al datinei noastre, fiind și un animator neobosit al vieții culturale din zonă.
Dupa terminarea studiilor liceale la Bicaz, a absolvit cursurile Școlii Populară de Artă din Piatra Neamt la clasa prof. Nela Frâncu. Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept, obţinând Diploma de Licenţă în specialitate.
A făcut parte, la început de drum artistic, din Ansamblurile Casei de Cultură din Piatra-Neamţ, Ansamblul de tradiții populare din Pângaraţi şi a fost membru al Cenaclului literar-artistic condus de prof. Dumitru Bezem, colaborând în decursul anilor cu majoritatea tarafurilor și ansamblurilor artistice ale județului. A câștigat de-a lungul timpului mai multe premii pentru talent și originalitate, reușind să devina un artist cu adevărat popular.
Este un participant activ la emisiunile folclorice din cadrul posturilor de radio și televiziunilor locale și naţionale, precum și la sărbătorile culturale organizate în Neamț şi în judeţele învecinate, aducând în faţa ascultătorilor și spectatorilor o parte din zestrea folclorică din zona reprezentată.
Este realizator al unui album, care conţine o suită de melodii populare și de petrecere culese din localitățile Oanţu și Tarcău, orchestrate de catre profesorul și dirijorul Trifan Leancă și instrumentiști ai Ansamblului “Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Călin Brăteanu,
Într-o vreme în care unii interpreţi caută căi pentru a ajunge la succese facile, imediate şi efemere, Călin Brăteanu aduce un repertoriu curat, viguros, în care vorbele poartă în ele muzicalitate, simplitate, spirit românesc. Astfel, ele îşi află usor locul în inimile noastre. Cu o voce frumos timbrată şi un grai bucovinean impecabil, aduce când umorul atât de întâlnit la moldoveni, când suspinele şi frumuseţea pământului din care solistul s-a ridicat. Poate de aceea cântecele sale sunt atat de uşor accesibile celor care le ascultă.
Sucevean de origine, Călin Brateanu este unul dintre cei mai apreciați soliști ai folclorului din Nordul Moldovei. A studiat chitara la Școala Populară de Artă „Ion Irimescu” Suceava.
Absolvent al Facultătii de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, iubește cântul popular din copilărie. Se dedică studierii și aprofundării folclorului zonei din care provine.
În 2006 lansează primul său album muzical intitulat “Di pi laiță eu mă scol”, foarte apreciat la acea vreme.
Câteva cântece des ascultate sunt: “Moșul meu”, “Pe marginea obcinii”. “Cântec de ciobănie”.
În paralel cu activitatea artistică personală, duce o activitate susţinută de sensibilizare a opiniei publice şi promovare a Bucovinei, împreună cu tot ce înseamnă această zonă, din punct de vedere material şi spiritual iar cel mai bun exemplu este revitalizarea manifestării intitulate “Balul Gospodarilor”.
La fiecare eveniment la care este invitat, Călin Brateanu își dovedește dragostea față de folclor și muzica populară prin profesionalism, fiind ajutat în permanență și de calitățile sale vocale și de ținuta sa impecabilă din fiecare spectacol.
“Mi-am petrecut copilăria în lumea satului bucovinean, ceea ce a făcut ca de la bunicii mei şi de la oamenii satului să învăț foarte multe. Ursitoarele mi-au hărăzit să umblu, să descopăr şi să aflu lumea miraculoasă a satului, care m-a captivat şi educat cu legende, cu poveşti, cu datini şi obiceiuri, dar mai ales cu graiul dulce din Bucovina. Este o lume dătătoare de putere, de înţelepciune, o lume în care intrând ieşi mereu mai bun, mai curat, mai bogat, mai puternic.” (Călin Brăteanu)