SECETA A SĂRĂCIT RECOLTELE
Peste doar două săptămâni, se încheie anul agricol în curs care, din cauza secetei excesive dă, la unele recolte, cu minus. Cercetătorii agricoli atrag atenția asupra efectelor secetei execesive din această vară, care a condus la ”dijmuirea” serioasă a recoltelor, în ciuda faptului că primăvara s-a caracterizat prin vreme ploioasă și culturile ar fi avut șanse de dezvoltare normală. Seceta execesivă din această vară, care se prelungește, din păcate și în această toamnă, va crea probleme agricultorilor și în ceea ce privește semănăturile de toamnă, care vor resimți și ele, din plin, lipsa de precipitații. Cercetătorii agricoli vin cu câteva sfaturi utile pentru această perioadă critică pentru agricultură.
Cum în această perioadă fermierii se află în plină campanie de recoltare a culturilor de floarea sorelui, soia și porumb și urmează lucrările de pregătire a patului germinativ și de însămînțare a cerealelor păioase, cercetători îi sfătuiesc pe fermieri să-și adapteze modul de efectuare a lucrărilor în funcție de structura solului și agregatele de care dispune fiecare fermă în parte, lucrările trebuind a fi orientate spre conservarea apei în patul germinativ.
Deficitul de precipitații din perioada mai, iunie, iulie și august a influențat substanțial producțiile la culturile de soia, floarea soarelui și porumb. Diminuările de producție diferă de la o zonă la alta, de la un hibrid la altul, de la o specie la alta. La soia, de exemplu, diferența de producție, comparativ cu anii normali, este mai redusă cu 10-15%, seceta influențînd dezvoltarea plantelor, pe toată durata dezvoltării lor. De câștigat vor avea, din nou, importatorii, singurii care-și freacă mâinile de bucurie în această perioadă, critică pentru agricultura românească.