Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri, superstiții legate de sărbătoarea creștină din 15 august. Ce nu ar fi bine să faci

0

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, marcată în calendarul ortodox în data de 15 august, este una dintre cele mai mari sărbători dedicate acesteia. În mediul rural, se amintesc o serie de tradiții, obiceiuri și chiar superstiții legat de ce ar fi bine să fie respectat.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată a fi momentul ce desparte lunile de vară de cele de iarnă. Este şi Ziua Marinei. Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor.

Sărbătoarea este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Sfânta Maria Mare. Tradiții și obiceiuri

În dimineața acestei zile, femeile mergeau la biserică și împărțeau struguri, prune și faguri de miere. Apoi, mergeau în cimitir și tămâiau mormintele rudelor.

Ciobanii coborau oile de la munte.

Bărbații își schimbau pălaria cu căciula.

 

Fetele purtau o plantă numită “năvalnic”, care avea puterea să aducă pețitori, scrie crestinortodox.ro.

În sudul țării se angajau pândarii la vii. Se luau măsuri de protectie magică a podgoriilor împotriva păsărilor.

De pe 15 august se deschidea, în satul tradițional, un important sezon al nunților. Acesta ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă.

Perioada dintre cele două Sântămării, Sântămăria Mare (15 august) și Sântămăria Mică (8 septembrie), era considerata cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.

În această zi erau adunate ultimele plante de leac.

În perioada postului Sfintei Marii, fetele își cos costume speciale, lucrate numai în alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la mănăstirile ce poarta hramul Sfânta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Hodos Bodrog, Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Tismana, Rohia, Bixad etc).

Sfânta Maria Mare. Superstiții. Ce nu ar fi bine să faci

  • se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb
  • se interzice dormitul pe prispă sau în târnațul casei
  • dacă în apropierea zilei Sfintei Marii înfloreau trandafirii, era un semn că toamna va fi lungă
  • femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze şi să le ajute să nască ușor
  • nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare; altfel, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei care mănâncă gătit la foc
  • nu se lucrează în gospodării; altfel recoltele vor fi fără roade, animalele se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma
  • fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi
  • fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.