Sfinţii Mihail şi Gavril aduc vreme deosebit de caldă. Weekend perfect pentru drumeţii
Următoarele două zile se anunţă neaşteptat de calde în toată ţara. Termometrele vor indica peste 10°C până şi la „Polul Frigului” din România, adică în depresiunile din estul Transilvaniei.
- Temperaturile maxime vor atinge 20 de grade Celsius în acest weekend
- Vremea frumoasă bate în retragere spre mijlocul lunii noiembrie
Interesant este faptul că cel mai cald va fi nu la câmpie sau la malul mării cum ne-am fi aşteptat, ci la deal şi la munte. Maxime de 19°C … 20°C se vor înregistra duminică în Subcarpaţii de Curbură, în timp ce mai jos cu greu se vor depăşi 15°C. Iar explicaţia acestei inversiuni termice este simplă: ceaţa şi norii vor acoperi multe ore din cursul nopţii şi al dimineţii zonele joase de relief, adică văi, depresiuni şi câmpii, în timp ce colinele şi munţii se vor afla tot timpul deasupra plafonului de nori, iar soarele prezent încă de la primele ore ale zilei va încălzi rapid atmosfera acolo.
Cei care vor merge la munte vor avea parte de vreme frumoasă şi de peste 15°C în aproape toate staţiunile şi, chiar dacă vor urca spre altitudini de peste 1800 m, tot se vor bucura de valori în jur de 10°C.
Zicem că vremea este mai caldă faţă de cea normală pentru că statistica meteorologică din ţara noastră indică valori maxime de temperatură în această perioadă, cuprinse aproximativ între 8°C în depresiuni şi 13°C în vestul şi în sud-vest. Ori în acest weekend vor fi 12°C chiar şi la Miercurea Ciuc!
Vremea caldă bate în retragere spre mijlocul lunii
După ce luna trecută a fost a doua cea mai caldă octombrie din ultima jumătate de secol, nu ne-a mai surprins prea mult menţinerea temperaturilor ridicate şi în prima decadă a lunii noiembrie. Dar vremea se va schimba de săptămâna viitoare. Chiar de marţi, temperaturile vor scădea semnificativ faţă de zilele anterioare şi nu se vor mai depăşi 13°C nicăieri în ţară. Valul de aer rece venit dinspre nordul continetului va influenţa vremea din zona ţării noastre până în jurul datei de 20 noiembrie. În schimb, precipitaţiile vor lipsi şi doar ceaţa şi burniţa vor aduce un plus de umiditate în atmosferă. În ultima decadă a lunii noiembrie, vor creşte însă şansele pentru ploi la altitudini mai mici şi pentru lapoviţă şi ninsori la munte.
sursă: Administraţia Naţională de Meteorologie