Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie și Ioan Gură de Aur, sărbătoriți în 30 ianuarie. Ce nu ar fi bine să faci astăzi
Sfinţii Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți de credincioși, în fiecare an, în 30 ianuarie.
Sunt considerați „Protectori ai învăţământului teologic”. Aceștia au lăsat, prin scrierile lor, inegalabile pagini de teologie, încă din primele secole de creștinism.
Cei trei sunt sărbătoriți și individual pe 1 ianuarie (Vasile cel Mare), 25 ianuarie (Grigorie Teologul) și 27 ianuarie (Ioan Gură de Aur).
- Sfântul Vasile cel Mare reprezintă simbolul energiei şi al acţiunii puse în slujba oamenilor
- Sfântul Grigore reprezintă simbolul ştiinţei teologice şi al contemplării înalte, fiind primul dintre părinţii bisericeşti care a folosit termenul de teologie
- Sfântul Ioan Gură de Aur reprezintă simbolul zelului apostolic prin cuvânt şi faptă, pentru orientarea oamenilor spre învăţătura lui Iisus.
Vasile cel Mare
Se naște în jurul anului 330 într-una dintre cele interesante familii ale creștinismului, o familie ce a dat șase sfinți: Sfânta Macrina cea Bătrână (bunica), Sfânta Emilia (mama), Sfântul Grigorie de Nyssa (frate), Sfântul Petru de Sebaste (frate) și Sfânta Macrina cea Tânără (soră).
Tatăl său, retor, îl îndrumă pe drumul cunoașterii. Marele teolog al Bisericii studiază logica, matematica, gramatica, științele naturii, retorica, filosofia și medicina la Cezareea Palestinei, Constantinopol și Atena. În 370 este numit arhiepiscop de Constantinopol. Din această poziție înființează așa-numitele vasiliade, primele instituții de asistență socială din istorie. În urma sa au rămas vaste lucrări de o înaltă teologie, printre care Hexaimeronul, lucrare exegetică referitoare la crearea lumii.
„Raţiunea porneşte de la cunoaştere pentru a ajunge la credinţă” – Sfântul Vasile cel Mare
Grigorie de Nazianz, Teologul
Născut tot în jurul anului 330, Sfântul Grigorie de Nazianz este cinstit și de către Biserica Catolică. Grigorie studiază gramatica în Capadocia, după care își continuă studiile în Atena. Ajunge preot, episcope de Sasima și îi urmează, ca arhiepiscop, lui Vasile cel Mare, în scaunul Constantinopolului. Prietenia acestuia cu Vasile cel Mare va fi pe deplin sintetizată în cuvintele: „sunt două trupuri, dar un singur suflet”.
Spre bătrânețe cere voie împăratului și se retrage în Nazianz, unde scrie opera teologice, printre care „Cântesc de seară”.
„Cerul este, adesea, mai aproape de noi atunci când ne aplecăm, decât atunci când ne îndreptăm în sus” – Sfântul Grigorie de Nazianz
Ioan Gură de Aur
Unul din cei mai mari oratori ai creștinismului, Sfântul Ioan Hrisostom se distinge prin limpezimea ideilor, dar și agresivitatea lor. Născut în Antiohia, în jurul anului 354, Ioan rămâne orfan de tată încă din copilărie. Devine diacon, preot, iar mai apoi arhiepiscop de Constantinopol în 397.
Scrierile acestuia, minunate, dureroase, agresive, sau vindecătoare nu și-ai pierdut nicicând valabilitatea, orice cititor al său având senzația că timpul minte și că acesta nu a trăit acum aproape două milenii. Printre multiplele opere, se numără și un cutremurător Tratat despre Preoție în care acesta expune foarte direct durerile, dar și bucuriile preoției.
„Ai păcătuit? Nu-ţi cer nimic altceva decât aceasta: intră în biserică şi spune-I cu pocăinţă lui Dumnezeu: „Am păcătuit” – Sfântul Ioan Gură de Aur
„Se tem de moarte doar cei care nu cred în Înviere” – Sfântul Ioan Gură de Aur
Tradiții și superstiții
În legătură cu sărbătoarea de la finalul lunii ianuarie, sunt amintite mai multe tradiții, dar și superstiții pentru bunăstare și fericire.
În credinţa populară, cei trei ierarhi erau trei doctori vindecători de boli. În ziua în care sunt sărbătoriţi, nu se lucrează, fiind rău de ars, de friguri şi de pagubă.
- gospodinele nu ar trebui să muncească astăzi
- se spune că dacă vei da o lumânare de pomană, întreaga viaţă îți va fi luminată
- sărbătoare a reconcilierii – rudele se împacă după lungi dispute
- tinerele să postească astăzi pentru a avea o căsnicie fericită
- se spune că cine munceşte în această zi ar putea să nu-i meargă bine în ”ale casei” sau chiar să orbească
- astăzi nu e bine să împrumuţi lucruri din casă; vei atrage paguba în căminul tău
- la sate se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor
- se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă
- de astăzi se schimbă vremea: „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară; dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă