Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

SOS pentru donarea de sânge!

0

Zilele acestea medicii se confruntă cu o situație disperată: lipsa de sînge la o serie de grupe precum Rh pozitiv la grupele 0,A și B care determină pe medici să amîne, atît cît este posibil, o serie de intervenții chirurgicale. Dr. Nicoleta Popescu, șefa secției ATI de la Spitalul Municipal de Urgență  Roman vorbește despre această criză, care se manifestă la nivelul întregii țări și, pe cale de consecință, și la Roman.  

Din păcate, necesarul de sînge a crescut foarte mult. Am avut în ultimul timp o serie de cazuri cu niște valori mici ale hemoglobinei. Așa cum se știe există un număr mic de donatori dar cantinatea de sînge necesar a crescut, și, din păcate, nu sînt foarte mulți donatori voluntari care vor să doneze. Noi încercăm să încurajăm donarea. Orice persoană care primește sînge este rugată să aducă și donatori. Din  păcate la urgențele majore: la persoanele care sîngerează abundent, persoanele care au valori foarte mici de hemoglobină și la care este pusă în pericol viața nu se poate aștepta. Stocul de sînge este foarte, foarte mic în toată țara, tocmai datorită cauzelor menționate. Sînt foarte multe persoane care dezvoltă anemii, dar și persoane foarte tinere cu forme de cancer. Sînt și foarte multe accidente.

Noi încurajăm în permanență donarea de sînge și ne dorim ca oamenii să conștientize faptul că oricine poate avea nevoie de sînge într-o împrejurare nefericită. Am fost nevoiți să amînăm, în ultimele zile operații, la cîțiva pacienți cu neoplasm, la care n-am avut rezerva de sînge necesară. Recent am încheiat o nouă campanie de donare. După ce am primit adresa de la Centrul Județean de Transfuzii Sanguine, am emis o circulară pe care am înaintat-o în toate secțiile spitalului.

Marele necaz este și acela că sînt foarte mulți pacienți în vîrstă, care nu au rude efectiv. Vin la spital cu un vecin sau o cunoștință. Pe de altă parte criteriile de donare sînt și ele foarte stricte: vîrsta sub 60 de ani, fără diverse patologii. Ne confruntăm cu foarte multe accidente de circulație urîte, cu multe persoane înjughiate, cu oameni căzuți de la înălțime. La noi foarte mulți sînt bolnavi cu ciroză, care sîngerează abundent. În cazul unei hemoragii digestive trebuie intervenit urgent pentru a putea salva viața cuiva”, a declarat  dr. Nicoleta Popescu.

Donatorii de sînge trebuie să nu fi consumat grăsimi și băuturi alcoolice în ultimele 48 de ore, să nu sufere de afecțiuni grave precum: hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, greutate peste 50 kilograme, vîrsta între 18-60 de ani, puls regulat 60-100 de bătăi pe minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 189 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale,femeile să nu fie însărcinate sau în stare de lehuzie, și nici în perioada ciclului menstrual. Donatorii să  nu fi avut: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau orice boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, miopie, cancer. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.