VACCINUL ANTITETANOS SCUMP ȘI GREU DE PROCURAT
Reclamația unei paciente, adresată mai multor jurnaliști, a stârnit o serie de comentarii referitoare la modul de aprovizionare a Spitalelor cu medicamente, materiale sanitare și vaccinuri. În esență, pacienta Elena Borcilă susține că a fost victima unui accident casnic, timp în care s-a rănit într-un cui ruginit. Având noțiuni despre efectele contacului unei plăgi cu un metal ruginit, femeia s-a prezentat săptămâna trecută la CPU Roman, pentru a fi imunizată dar, spre surprinderea ei medicul de gardă a refuzat-o politicos, pe motiv că nu ar avea vaccin antitetanos, indicându-i să mai încerce peste câteva zile. La al treilea refuz, femeia s-a adresat conducerii spitalului, cu care, iritată, a avut un dialog mai dur. Elena Borcilă pretinde că dr. Maria Andrici i-ar fi spus că nu se moare dacă nu te vaccinezi antitetanos, lucru negat de managerul unității sanitare. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Direcțiie de Sănătate Publică Neamț, dr. Mirela Grădinaru, a spus că acest tip de vaccin este procurat direct de către fiecare spital sau cabinet al medicului de familie, dar fiind unul de import este și foarte scump. La Roman criza de vaccin a survenit ca urmare a neonorării comenzii de către UNIFARM, societatea cu care Spitalul are contract de furnizare a acestui tip de vaccin.
Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al DSP, vaccinul antitetanos e recomandat în anumite situații și se face conform unei scheme pentru fiecare pacient în parte, ținând cont de numărul de imunizări, vârsta la care ele au fost făcute, gravitatea plăgii.
Pacienta a fost imunizată, în ultimă instanță, la Secția de Boli Contagioase unde s-a găsit doza buclucașă.
Tetanosul este o boală foarte gravă survenită ca urmare a infecției cu bacteria Clostridium tetanii, care se găsește în pământ sub formă de spori. Boala se manifestă prin contractarea puternică a mușchilor, putând conduce la rupturi musculare, fracturi osoase, paralizarea mușchilor respiratorii și, în ultimă fază, la deces. Imunizarea imediată a pacientului se recomandă în cazul plăgilor adânci, contaminate cu pământ. Dacă plaga e minoră, așa cum se pare că a fost diagnosticată în cazul Elenei Borcilă, care ar fi suferit doar o înțepătură, vaccinul ar fi trebuit administrat dacă persoana nu a mai primit cel puțin trei doze mai înainte sau nici o doză în ultimii zece ani. Vaccinul se găsește mai greu pentru că el este asociat și cu cel antirabic în cazul în care pacientul este mușcat de un animal cu potențial de a avea rabie.