Vasile Baciu, fostul primar de Horia, a fost arestat
Consilierul județean Vasile Baciu, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare de Judecătoria Roman, a primit astăzi o decizie de la Curtea de Apel Bacău: ”În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod Procedură Penală respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul – inculpat Baciu Vasile împotriva sentinţei penale nr. 215/05.04.2019 pronunţată de Judecătoria Roman în dosarul nr. 7573/291/2017. În conformitate cu dispoziţiile art. 275 al. 2 Cod procedură penală obligă apelantul – inculpat să plătească statului 200 lei cheltuieli judiciare. În temeiul art. 29 din Legea 47/1992 admite cererea formulată de apelantul – inculpat Baciu Vasile privind sesizarea Curţii Constituţionale pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 301 al. 1 Cod penal. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la soluţionarea excepţiei menţionate. Definitivă”.
Vasile Baciu a fost judecat pentru folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată. În anul 2014, el i-a concesionat o pajiște de aproape 6 hectare fiului său, fiind acuzat că, în calitate de primar, a semnat concesionarea drepturilor de exploatare a unei pajiști în suprafață de 5,70 ha, situată în comuna Horia, în favoarea fiului său.
În luna mai 2014, când a semnat contractul de concesiune, Vasile Baciu se afla în perioada de încercare, pentru o condamnare de 2 ani cu suspendare. El a fost anchetat de DNA, iar procurorii au stabilit că ”în calitate de responsabil pentru implementarea proiectului „Canalizare şi staţie de epurare, com. Horia, jud. Neamţ”, finanţat prin programul SAPARD, a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) documente false deşi lucrările de execuţie a proiectului nu erau finalizate. Astfel, în perioada august – octombrie 2004, Baciu Vasile a atestat în mod nereal că s-au efectuat lucrări de montaj a 10 guri de scurgere pentru apele pluviale, de executare a racordurilor gurilor de scurgere la căminele de vizitare existente pe colectorul de canalizare şi a lucrărilor de desfacere şi refacere a drumului judeţean 207 C pe traseele conductelor de racordare a gurilor de scurgere la căminele de vizitare, precum şi achiziţionarea unui grup electrogen, prin semnarea şi ştampilarea documentelor”.
Anchetatorii au stabilit că Adrian Dorin Bălănescu, reprezentantul SC ROMCONSTRUCT SA, Roman a fost cel care l-a ajutat pe primar cu facturi fiscale și situații de lucrări, în vederea prezentării la APDRP pentru obținerea unor fonduri de 86.697,5 RON (36.623,78 lei reprezentând lucrări neefectuate şi 50.073,72 lei reprezentând achiziţia unui grup electrogen).
Astfel, s- a decis, de asemenea, să anuleze înscrisurile falsificate ”respectiv Contractul nr. 3 din data de 12 mai 2014 de concesiune pentru suprafeţele de pajişti aflate în domeniul public al comunei Horia (aflat în original la filele 138-142 vol. II dosar UP) şi Procesul-verbal (Anexa nr. 1 la contractul de concesiune nr. 3 din 12 mai 2014) din data de 16 mai 2014 (aflat în original la fila 143 dosar UP), numai în ceea ce priveşte semnăturile aplicate la rubricile Concesionar, respectiv Am primit, în numele martorului Baciu Vasile-Marian”.