Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Vești bune! Se răcorește semnificativ și vin ploi abundente. Prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 iulie

0

Pârjolită de temperaturi caniculare de săptămâni bune, cu o secetă severă care nu amenință doar agricultura, ci și accesul oamenilor la apă, România pare că primește o nesperată șansă.
Săptămâna care urmează, mai ales din a doua jumătate a ei, vine cu o răcorire semnificativă, care va aduce temperaturi maxime și de doar 18 – 20 de grade, dar și cu ploi importante cantitativ, pe arii extinse.

Prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 iulie. Temperaturi minime:

Primele 3 zile ale săptămânii (luni – miercuri) vin cu temperaturi minime, la nivelul întregii țări cuprinse între 20 – 22, 23 de grade, Valori un pic mai scăzute vom avea prin Transilvania (17 – 19 grade), zonele montane (16 – 18 grade, cu 10 – 12 grade pe creste).

Dimineața zilei de joi aduce o binevenită răcorire prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, nordul Crișanei, zonele montane și deluroase, regiuni unde minimele nu mai trec de 14 – 16 grade, iar pe crestele montane ne oprim la un 7 – 9 grade. Prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea rămânem la minime de nopți tropicale (19 – 21, 22 de grade).

Pe parcursul wekendului (vineri – duminică) situația nu se schimbă foarte mult, minimele mai pierd un grad, două și prin oltenia, mare parte din Muntenia, astfel că valori de 20 – 22 de grade vom avea doar prin sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea, iar în restul țării se vor atinge 15 – 17, 18 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 iulie. Temperaturi maxime:

LUNI vor fi temperaturi caniculare prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (33 – 35, 36 de grade), în timp ce prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Dobrogea vom atinge 28 – 30, 31 de grade. La munte maximele zilei de luni se vor duce spre un 24 – 26 de grade, cu 17 – 19 grade pe creste.

Pe parcursul zilei de MARȚI temperaturile devin caniculare la nivelul întregii țări, din nou excepția urmând să fie dată de Dobrogea (27 – 29 de grade), zonele montane (25 – 27 de grade).

Începând cu ziua de MIERCURI, mult așteptata răcire își face simțită prezența. La început prin Transilvania, Maramureș, Transilvania, Banat și Crișana (24 – 26, 27 de grade). Aceleași valori le vom avea și prin nordul extrem al Moldovei, zonele montane (pe creste 14 – 16 grade), în timp ce prin Muntenia, mare parte a Moldovei și Dobrogra vom avea maxime de la 32 spre 34, 35 de grade.

Ziua de JOI, respirăm un aer plăcut la nivelul întregii țări (24 – 26, 27 de grade), doar prin Banat, crișana și Dobrogea urmând să avem temperaturi spre 29 – 30 de grade.

Maximele de VINERIvor aduce diferențe semnificative între fiecare regiune a țării. Astfel, prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Olteniei nu trecem de 19 – 21 de grade, prin Banat, Crișana, restul Olteniei, nordul și centrul Moldovei urcăm spre 27 – 29 de grade, pentru ca cel mai cald să fie în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, cu 30 – 32 de grade. Prin centrul Munteniei ne vom opri la valori de 24 – 25 de grade.

SÂMBĂTĂ, maximele sunt cuprinse între 26 – 28, 29 de grade în cea mai mare parte a țării, cu posibile valori de 30, 31 de grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea și vestul Banatului. Prin Transilvania și Maramureș termometrele se opresc la 23 – 25 de grade, cu 18 – 20 de grade la munte (11 – 13 grade pe creste).

Încheiem săptămâna cu o răcire semnificativă la nivelul întregii țări. DUMINICĂ maximele se opresc la 9 – 21 de grade, doar prin Banat să ajungă la un 24 – 25 de grade, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei la 28 – 29 de grade. La munte și în zonele intracarpatice va fi și mai frig, cu doar 13 – 14 grade iar pe crestele montane 7 – 9 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 iulie. Precipitații:

Nopatea de duminică spre LUNI aduce ploi aduce ploi prin nordul și centrul Moldovei iar odată cu a doua parte a dimineții ploile se extind în zonele montane, prin Oltenia, sudul Transilvaniei și izolat, prin Muntenia. Mai ales prin zonele montane se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Scenariul se repetă și MARȚI, odată cu a doua parte a dimineții ploile apar prin zonele montane iar după amiaza aduce condiții de precipitații și prin Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei. Din nou, cantitățile cele mai importante le vom avea în zonele montane (15 – 20, izolat chiar spre 30 de l/mp).

Ziua de MIERCURI vine cu ploi în cea mai mare parte a țării, cu excepția estuluii Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogei, regiuni de unde ploile vor lipsi. Vorbim de cantități importante, 20 – 25, izolat 30 de l/mp, iar pe la munte chiar spre 40 – 50 de l/mp.

JOI, ploile sunt prezente prin Muntenia, Moldova, sudul Transilvaniei, Meridionali, litoral iar cantitățile așteptate ar putea ajunge la 15 – 20, 25 l/mp.

Și pe parcursul zilei de VINERI ploile se concentrează pe Oltenia, vestul Munteniei, Transilvania, zonele montane, Maramureș, izolat și prin sudul Dobrogei. Din nou avem parte de cantități importante, 15 – 20 de l/mp.

SÂMBĂTĂ, ploile rămân prezente prin Muntenia, sudul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Se pot acumula, inclusiv în zona Capitalei, 25 – 30, izolat 40 de l/mp.

Încheiem săptămâna cu ploi în toată țara, cu excepția unei bune părți din Moldova și Crișana. Prin Muntenia, Dobrogea, zonele montane, Transilvania, se vor acumula și 15 – 20, 25 de l/mp.

O săptămână care aduce cantități importante de precipitații, cel puțin prin Oltenia, Muntenia, mare parte din Transilvania (30 – 40, izolat 50 de l/mp).

În zonele montane se vor acumula peste 60 – 80 de l/mp. Nu de același noroc au parte, cel puțin momentan, Banatul, Crișana, Maramureșul, Moldova, nordul Dobrogei, regiuni unde vorbim din nou de cantități slabe, sub 10 l/mp.

Context sinoptic:
Săptămâna care urmează, deși o începem tot sub un scenariu de presiune ridicată, anticiclonică, lucrurile se vor schimba destul de repede, astfel că țara noastră va fi traversată, pe rând, de un front rece, de o frontoliză caldă, de linii de convergență iar finalul de săptămână pare să ne aducă o veste extraordinară: un ciclon meditareean ca la carte, care va avea și o tendință de retrograd, ceea ce ar putea aduce precipitații abundente, atât de așteptate de agricultori.

Și în ceea ce privește circulația maselor de aer lucrurile se schimbă radical. Astfel, încpând cu ziua de marți, dar mult mai intens odată cu venirea weekendului, circulația devine preponderent NV – SE și transportă spre noi o masă de aer mult ma rece, cu abateri termice negative care pot ajunge și la –8, –10 grade sub normalul perioadei.

Sursa: prognozemeteo.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.