Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

VREMEA în România, 20-26 decembrie: Val de aer polar, cu temperaturi scăzute. De Crăciun, mai cald. Prognoza meteo pe zile

0

Urmează câtea zile în care se manifestă o masă de aer polar, foarte rece. Noaptea, temperaturile nor scădea până la valori de -8… -11 grade Celsius.

Apoi weekend-ul de Crăciun vine cu o încălzire semnificativă, care va aduce mai degrabă aminte de primăvară. Sunt posibile precipitații mai ales sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane.

Potrivit prognozemeteo.ro, la începutul săptămânii avem parte și de avansul unor fronturi atmosferice reci, care ne vor traversa pe direcție N – S și N – SE.

Începând cu ziua de miercuri, în zona țării noastre se va instala un regim anticiclonic mobil. Va aduce cu sine o vreme stabilă și fără fenomene meteo deosebite.

Și din punct de vedere al circulației atmosferice, avem de-a face cu 2 perioade distincte. Zilele de luni și marți aduc o coborâre de aer polar deosebit de rece spre țara noastră, pe circulație NE – S. Va duce abaterile termice și la valori cu –12, –14 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa).

Începând cu ziua de joi intrăm pe o nedorită (pentru cei care așteptam un Crăciun cu zăpadă) circulație atlantică. Va aduce în zona țării noastre o masă de aer cald, cu abateri termice pozitive chiar și cu +8, +10 grade peste normalul perioadei.

Prognoza meteo 20-26 decembrie: temperaturi

Începem săptămâna cu valori termice maxime cuprinse între 2 – 4, 5 grade în cea mai mare parte a țării. În Oltenia și vestul Munteniei putem atinge și 7 – 8 grade. Prin Transilvania, Maramureș, avem parte de o zi de luni cu maxime doar spre –0, 1 grad. În zonele montane vorbim de un regim termic negativ, cu temperaturi de –2, –4 grade iar pe creste chiar spre –8, –9 grade.

Ziua de marți aduce o scădere a temperaturilor. Acolo unde am avut luni și 8 grade, adică în Oltenia și vestul Munteniei, abia mai ajungem la 3 – 4 grade. În restul țării avem maxime negative, de la –0 spre –2 grade. Prin Moldova și zonele montane avem parte de o zi foarte rece, cu maxime de –5, –6 grade, iar pe creste geroasă, cu –10, -11 grade.

Miercuri, regimul termic va fi apropiat de normal, cu maxime de la –2 spre 0, 1 grade la nivelul întregii țări. În zonele montane de la –5, –6 grade până la –11, –12 grade pe creste.

Începând de joi, și pe parcursul zilei de vineri avem parte de o încălzire treptată. Va duce maximele la valori de 5 – 7 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin centrul Moldovei, sudul Dobrogei am putea avea parte și de valori de 8 – 9 grade. Se va încălzi și la munte, astfel că doar pe creste am mai putea avea parte de maxime ușor negative, spre –1, –2 grade.

Minimele pe parcursul acestei săptămâni pleacă de la valori de –1, –3 grade în primele zile (cu –5, –7 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș și zonele montane) la valori de –6, –8 grade pe parcursul nopții de marți spre miercuri, la nivelul întregii țări. Pe creste și în depresiuni avem parte de ger puternic, cu minime chiar spre –12, –13 grade.

Situația se păstrează și pe parcursul dimineții de joi, pentru ca weekendul să aducă o creștere semnificativă și la nivelul minimelor (4 –5  grade prin Banat).

Prognoza meteo – temperaturi de Crăciun

Prima zi de Crăciun vine cu temperaturi mai degrabă specifice Paștelui, prin sudul extrem al Munteniei și Olteniei, unde se pot atinge și 15 – 16 grade. Cald va fi și în restul țării, cu temperaturi care vor ajunge la 7 – 9, 10 grade. Și la munte temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei (3 – 4 grade), doar pe crestele montane vom putea vorbi de valori ușor negative, –1, –2 grade).

A doua zi de Crăciun va fi tot mai caldă față de normalul perioadei. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ajungem la valori de 13 – 15 grade, izolat, în sudul extrem, chiar 16 – 17 grade. În sudul Transilvaniei, în Banat, mercurul din termometre se va opri la 7 – 8 grade. În Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și Moldova avem maxime de 3 – 5, 6 grade (în nordul Moldovei și al Orientalilor vor fi temperaturi negative, –1 spre –3 grade).

Prognoza meteo 20-26 decembrie: precipitații

Ziua de luni vine cu precipitații în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei și a NV Munteniei. Vor fi ninsori în zonele montane, ploi, lapovițe și ninsori prin restul zonelor. Seara de luni aduce doar ninsori în zonele montane, Transilvania, Moldova, Maramureș. Prin zonele montane sunt așteptate cantități și de 10 – 15 l/mp.

În noaptea de luni spre marți, ninsorile continuă în zonele montane și apar, răzleț, și prin Banat, estul Munteniei, Moldova. După-amiaza, acestea se concentrează mai ales prin Banat, Crișana, zonele montane. Vor fi cantități slabe, sub 3 – 5 l/mp.

Miercuri, ninsori slabe sunt posibile, în prima parte a zilei, prin nordul Crișanei, Maramureș. Pe parcursul zilei de joi ninsori, slabe cantitativ, sunt posibile prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, vestul Meridionalilor, iar prin Crișana sunt condiții de lapoviță.

Ziua de vineri aduce precipitații pe arii extinse în Banat, Crișana nordul Moldovei (ploi), prin zonele montane ninsori. Seara ploile apar și prin Oltenia sau nordul Transilvaniei. Vorbim de cantități importante prin Maramureș, nordul Orientalilor, Apuseni, Munții Banatului (20 – 30 de l/mp).

Prognoza meteo: precipitații de Crăciun

Prima zi de Crăciun va fi cu adevărat deprimantă pentru cei din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, regiuni unde va ploua și va ploua chiar bine, se pot acumula și 20 – 25 de l/mp. Doar prin zona Orientalilor sunt așteptate ninsori.

A doua zi de Crăciun aduce ploi în cea mai mare parte a țării, ninsori prin zonele montane iar prin nordul Moldovei și al Orientalilor sunt așteptate ninsori chiar moderate cantitativ.

Ne așteaptă, așadar, o săptămână bogată în precipitații mai ales prin Banat (25 –30 de l/mp), Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Orientalilor (40 – 50, izolat 60 de l/mp).

În restul țării urmează o săptămână săracă în precipitații, cu maxim 1 – 2 l/mp prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce prin centrul Moldovei se pot strânge un 5 – 7 l/mp.

Despre ninsori vorbim mai ales prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei.

Prognoza meteo: strat de zăpadă de Crăciun

Strat de zăpadă de Crăciun vor avea doar cei din zonele montane (15 – 20 cm), iar pe creste și peste 30 – 40 cm), dar, mai ales odată cu ninsorile din a doua zi de Crăciun, și cei din nordul Moldovei (5 – 7 cm posibili).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.