Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

ZIUA DEDICATĂ PREVENIRII VICTIMIZĂRII ȘI DISPARIȚIEI MINORILOR

0

Dispariția și victimizarea minorilor – o temă ce devine din ce în ce mai complexă, un fenomen ce ia amploare și pentru stoparea căruia este nevoie ca toate instituțiile să se implice și să colaboreze.

La data de 25 mai a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au marcat Ziua Internațională a Copilului Dispărut, zi în care se face apel către comunitate la responsabilitate faţă de dispariţia copiilor, precum şi la implicare în depistarea acestora.

Acestea sunt principalele „arme” pentru prevenirea dispariţiilor copiilor, iar soluţionarea cu operativitate a cazurilor de dispariţii, ajunse în atenţia poliţiştilor, reprezintă o prioritate a acestora.

În acest context,  polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu cei ai Serviciului de Investigații Criminale și Poliției municipiului Piatra Neamț au desfășurat o activitate de informare la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Alexandru Roşca” și la Centrul pentru Copii „Sfânta Maria” din Piatra Neamț, în cadrul căreia au fost abordate teme precum victimizarea minorilor, disparițiile voluntare înregistrate în rândul acestora și măsurile care necesită a fi luate pentru a minimaliza astfel de situaţii.

Activitatea a fost dedicată copiilor instituționalizați și a avut drept scop conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă din centrele de ocrotire și informarea reprezentanților legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor.

Recomandări preventive pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:

Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate.

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte.

Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil.

În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgență 112.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.