January 22, 2022

16 polițiști din Botoșani, trimiși în judecată pentru MITĂ. Cât luau șpagă de la șoferi

diicot

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 16 poliţişti de la Serviciul rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean de Poliţie Botoşani acuzaţi că ar fi luat mită pentru a nu sancţiona conducători surprinşi în trafic cu abateri de la regimul rutier.

Potrivit unui comunciat al DNA, ofiţerul de poliţie Florin Eduard Iacob este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, trei infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată.

De asemenea, agenţii de poliţie Robert Neculai Fecioru, Dumitru Cătălin Luca, Stelian Iulian Coşman, Constantin Ciprian Rusu, Ionel Balan, Viorel Anton, Gabriel Botezatu, Constantin Dorel Gherasim, Mihai Romanescu, Virgil Podaru, Lucian Ripiceanu, Ionuţ Pavel Guriuc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Sorin Guraliuc şi Ştefan Bunduc, acuzaţi de luare de mită sau infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au mai trimis în judecată o persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită, dar şi alte patru persoane fizice, fără calitate specială, pentru infracţiuni de dare de mită, instigare la dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Mită de la 100 de lei până la 100 de euro

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada iunie-noiembrie 2020, cei 16 poliţişti din Botoşani ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la 56 de şoferi opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancţiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 9 iulie 2020, ofiţerul Florin Eduard Iacob, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, dar şi declaraţiile de martori care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis faţă de persoana respectivă, trimisă şi ea în judecată.

„Prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale”, se precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, procurorii cerând menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse în acest dosar.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.