Dental Alliance

June 20, 2024

30 de ani de devotament și sacrificiu în slujba salvării montane: Salvamont Neamț

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Neamț, 15 noiembrie 2023 – În anul 1993, Salvamont Neamț a renăscut din colaborarea strânsă dintre Consiliul Județean Neamț și Asociația Salvamont Ceahlău, marcând astfel 30 de ani de activitate în domeniul salvării montane. Inițial cunoscut sub denumirea de Centrul Salvamont Neamț până în 1998, instituția a devenit al doilea serviciu public Salvamont cu personalitate juridică în România, conform Hotărârii Consiliului Județean Neamț nr. 40.

În perioada 1998-2005, Salvamont Neamț a depășit limitele unei simple echipe de salvare montană, concepând și implementând primul plan de management al Parcului Național Ceahlău. A intervenit în reconfigurarea marcajelor și traseelor turistice, construind facilități care au sporit siguranța în zona montană înaltă. De asemenea, au fost aplicate măsuri de protecție a biodiversității și de reconstrucție ecologică, semnificative pentru sănătatea și stabilitatea ecosistemului local.

Participarea de succes la licitația de încredințare a administrării Parcului Național Ceahlău a confirmat competența și profesionalismul Salvamont Neamț în gestionarea unuia dintre cele mai frumoase și complexe spații naturale din România.

Din 2006 și până în prezent, misiunile Salvamont Neamț au fost dedicate exclusiv operațiunilor de salvare și prevenire, administrând în același timp toate traseele turistice și scările de acces către Vf. Toaca în cadrul Parcului Național Ceahlău. Această restrângere a atribuțiilor a accentuat eficiența și concentrarea eforturilor în sprijinul celor aflați în pericol în zona înaltă a Masivului Ceahlău.

În acești 30 de ani, Salvamont Neamț a devenit un simbol al devotamentului și sacrificiului, trecând prin numeroase provocări și tranziții. A confruntat autorități care, în multe legislaturi, au privit salvarea vieții umane doar ca pe un slogan ieftin. Cu toate acestea, dedicarea echipei a rezultat în peste 3000 de operațiuni de salvare, cu o remarcabilă rată de succes de peste 99.8%.

Această aniversare reprezintă nu doar o retrospectivă a istoriei Salvamontului național, ci și o uriașă satisfacție pentru fiecare membru al echipei care și-a dedicat viața misiunii nobilă de a salva vieți în inima mărețului Masiv Ceahlău.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.