September 22, 2021

4 mai, Ziua Națională a Inimii

An de an, la data de 4 mai, in Romania se celebreaza Ziua Nationala a Inimii. Ziua Nationala a Inimii a fost introdusa in Romania la data de 4 august 1996, in urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Stiinte Medicale.

Aceasta sarbatoare reprezinta un prilej important de a atrage atentia asupra cresterii alarmante a numarului de afectiuni cardiovasculare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat in anul 2013 initiativa globala Move for Health — Sanatate prin miscare, care promoveaza activitatea fizica pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in Europ, noteaza site-ul heartcharter.org.

Boala cardiovasculară este principala cauză de mortalitate în Europa, atât la femei cât și la bărbați, potrivit Cartei europene a sănătății cardiovasculare, publicate pe site-ul heartcharter.org. Este responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor din Europa și de 43% dintre decesele din rândul bărbaților, provocând peste 4,35 milioane de decese anual, în cele 53 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății — Regiunea Europeană și peste 1,9 milioane de decese anual, în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, boala cardiovasculară poate fi prevenită, ținând cont de factorii de risc ai acesteia: fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale și ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool și stresul. In tara noastra, conform Societatii Romane de Hipertensiune bolile cardiovasculara determina peste 62% din totalul deceselor.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.