Dental Alliance

July 27, 2024

5 jocuri în care Inteligența Artificială învinge mintea umană

0

Automation data analytic with 3d rendering ai robot with digital visualization for big data scientist

YRY Residence

Go Padel Roman

Simularea inteligenței umane de către sisteme, prin intermediul programelor software, a preocupat omenirea încă de la începutul secolului al XIX-lea. Primele rezultate au fost vizibile în 1956, atunci când John McCarthy de la Massachusetts Institute of Technology a prezentat acest concept în cadrul unei conferințe organizate la Dartmouth College. Un an mai târziu, sociologul Herbert Simon considera că AI va fi capabilă să învingă mintea umană până în 1967.

Pronosticul acestuia s-a adeverit, dar acest lucru s-a întâmplat abia în 1997, atunci când AI a învins omul într-unul dintre cele mai prestigioase jocuri ale minții, la șah. Numai că acesta este doar unul dintre exemplele în care Inteligența Artificială reușește să surclaseze creierul uman.

AI este superioară și la alte jocuri, inclusiv la jocurile de poker, care pot fi jucate în mod obișnuit în cazinourile terestre și pe platformele online precum cele evaluate pe pagina Legalbet.ro, dar și la jocuri video. În cele ce urmează îți vom spune care sunt cele 5 jocuri la care AI învinge mintea umană.

Robot chess armies on the wooden chessboard. Empty place for text. chess battle,Chess victory,chess concept,3d illustration

Cum a evoluat Inteligența Artificială până la nivelul la care este capabilă să învingă mintea umană?

DENDRAL a fost primul sistem AI creat de MIT în 1965 care era specializat în chimie moleculară. În anii următori, computerele avansate, bazate pe Inteligența Artificială au continuat să fie concepute de către institutele specializate, apogeul fiind atins în 1997. IBM a creat Deep Blue, un super computer capabil să învingă omul la șah.

Cu toate acestea, Deep Blue a fost considerat doar un computer analitic, care se baza pe un algoritm sistematic de forță brută. Acesta doar evalua și compara toate mutările posibile, anticipând următoarea mutare a adversarului. Începând cu anul 2010, Inteligența Artificială își arată adevăratul potențial, iar acest lucru se datorează volumului de date masiv și dezvoltării capacității de învățare a mașinilor.

În 2011, IBM a testat capacitatea Inteligenței Artificiale denumite Watson împotriva a doi campioni de Jeopardy, Watson reușind să îi surclaseze. Un an mai târziu, AI creat de Google X era capabil să distingă în mod independent pisicile dintr-un videoclip. Inteligența Artificială avea nevoie de peste 16000 de procesoare pentru a realiza această operațiune, dar era o dovadă a capacității AI de a distinge lucruri de una singură.

Anul 2016 aduce un alt succes al Inteligenței Artificiale împotriva minții umane, atunci când Alpha Go, AI-ul dezvoltat de Google, reușește să învingă doi campioni de GO. Comparată cu succesul înregistrat de Deep Blue în 1997, Inteligența Artificială Alpha GO este incomparabilă, pentru că jocul de GO implică un număr imens de combinații și nu se baza pe un algoritm de forță brută ca în cazul Deep Blue.

Cele mai recente și evoluate forme de Inteligență Artificială sunt GPT 3 și GPT 4, Sophia și Tesla Autopilot. Sophia este un robot dotat cu AI care a fost creat de Hanson Robotics, în timp ce Tesla Autopilot este un sistem care permite conducerea automobilelor Tesla în mod idependent. Acestora sisteme AI li se adaugă Siri, Amazon Alexa, Google Assistant și DuerOS.

Care sunt jocurile la care Inteligența Artificială și-a demonstrat superioritatea în raport cu mintea umană?

Jocurile minții sau video le-au permis oamenilor de știință să demonstreze superioritatea Inteligenței Artificiale în față abilității de analiză a minții umane. Iată care sunt jocurile la care AI a întrecut creierul uman:

  1.     Șah – partida dintre Garry Kasparov și super computerul Deep Blue rămâne un punct de referință în istoria confruntărilor dintre AI și oameni – Kasparov a abandonat confruntarea în meciul 6, recunoscându-se învins;
  2.     Poker – Inteligența Artificială creată de doi oameni de știință de la Universitatea Carnegie Mellon, Pokeratus, a reușit să învingă patru jucători profesioniști la versiunea jocului No Limit Texas Hold’em în 2017;
  3.     GO – în 2016, laboratorul Deep Minds Google a propus o partidă de GO între Alpha GO, Inteligența Artificială dezvoltată de companie și unul dintre campionii jocului de GO, Lee Sedol; Alpha Go a câștigat patru meciuri din cinci în această confruntare;
  4.     Jeopardy! – Watson, Inteligența Artificială creată de IBM i-a învins pe campionii de Jeopardy!, Brad Rutter și Ken Jennings în 2016;
  5.     DOTA 2 – jocul video creat de Valve și care se bazează pe AI, le-a dat mari bătăi de cap multora dintre jucătorii profesioniști, OpenAI reușind să îi învingă pe mulți dintre aceștia.

Predicțiile oamenilor de știință indică faptul că Inteligența Artificială va continua să se îmbunătățească, iar acest lucru înseamnă că va reuși să învingă creierul uman la un număr din ce în ce mai mare de jocuri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.