Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

A MURIT ASPAZIA OȚEL PETRESCU, ”MĂRTURISITOAREA” ÎNCHISORILOR COMUNISTE

0

Asociația Foștilor Deținuți Politici Roman, care mai numără doar 30 de membri se află în doliu. A murit la vîrsta de 95 de ani Aspazia Oțel Petrescu, una din victimile închisorilor comuniste. Născută la 9 decembrie 1923 în comuna Cotul Ostriței, în casa bunicilor materni, Aspazia Oțel Petrescu a fost primul copil din cei doi al învățătorilor Ioan și Maria Oțel. Aspazia a urmat cursurile școlii în comuna Fântânele(Basarabia), după care pe cele a Liceului din Bălți. Între 1936-1940 urmează cursurile Liceului Ortodox de fete ”Elena Doamna” din Cernăuți. În 1944 ia calea refugiului ajungând în România unde își ia bacalaureatul la Orăștie, în plin război. Între 1944-1948 urmează cursurile Facultîții de Litere și Filosofie de la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj, primul an de facultate urmându-l la Sibiu unde se refugiase facultatea sa.

Ulterior revine la Cluj și devine membră activă a Societății ”Frăția Ortodoxă Română Studențească” unde ține numeroase conferințe, cea mai cunoscută fiind cea intitulată ”Iisus în poezia română”. Aspazia Oțel Petrescu este una din studentele preferate ale  lui Lucian Blaga, care-i urmărește acesteia și traseul profesional, interesându-se de aceasta și după aruncarea ei în închisoare. De altfel Aspazia Oțel Petrescu îi va păstra marelui poet o vie și caldă amintire, vorbind cu afecțiune despre acesta și după ieșirea din temniță, așa cum a vorbit cu nostalgie toată viața despre generația de sacrificiu din care a făcut parte.

Între 1946 și 1948 a funcționat ca dactilografă la Centrul de Studii Transilvane, condus de academicianul Silviu Dragomir. La 9 iulie 1948 este arestată în plină sesiune de examene, fără posibilitatea de a mai urma cursurile facultății și fără aceea de a-și susține examenul de licență. Este condamnată la 10 ani de temniță grea pe care i-a executat în diverse închisori comuniste la: Mislea, Jilava, Botoșani, Arad, de unde este eliberată în 1962. Se stabilește la Roman împreună cu mama sa care era pensionară. Tatăl său decedase în 1958, când Aspazia se afla încă în închisoarea de la Arad.Cu mare dificultate reușește să obțină un post de contabilă la o cooperativă meșteșugăraescă din Roman. În 1964 se căsătorește cu Ilie Alexandru Petrescu un romașcan căruia tocmai îi decedase soția. Împreună cu acesta îi crește pe cei doi orfani de mamă ai familiei Pertrescu, care ulterior unul ajunge inginer și al doilea medic. Ei sunt, de fapt, și cei care se vor ocupa de înhumarea Aspaziei Oțel Petrescu.

Viața avea să continuie să o lovească pe Aspazia pentru că în 1977 îi moare mama, în 1987 soțul și în 1998 fratele. După decembrie 1989 devine membră activă  a Asociației Foștilor Deținuți Politici participând până de curând la toate comemorările martirilor și mucenicilor din temnițele comuniste.

Aspazia Oțel Petrescu este coorganizatoarea Sfântului Paraclis de la Mislea, sfințit la 12 noiembrie 1994. Acesta este locul de pomenire a tuturor martirelor și sfintelor din temnițele comuniste. În 2007 publică volumul ”Adusu-mi-am aminte”, care cuprinde amintiri ale acesteia din temnițele comuniste prin care a trecut. În 2007 primește premiul Fundației Culturale <<Lucian Blaga>> pentru creație liteară: proză scurtă, în cadrul Festivalului Internațional purtând numele marelui poet, festival care a avut loc la Lancrăm, lîngă Deva, locul de naștere al marelui poet.

Aspazia Oțel Petrescu a murit în urmă cu o zi și este depusă la locuința personală din strada C.A.Rosetti (vilele Moșinshi n.r) urmând a fi înmormântată  joi, 25 ianuarie, la orele 11, 30 în Cimitirul ”Eternitatea”, alături de soțul acesteia. Înmormântarea va fi oficiată de preoții de la Biserica ”Sfinții Voievozi” din Roman. ”Îmi pare rău că nu voi putea asista la ceremonia de înmormântare, pentru că mă aflu în stațiune la Covasna. Doamna Aspazia Oțel Petrescu era unul din cei 30 de membri activi ai Asociației Foștilor Deținuți Politici Roman. Din  păcate, de la an la an, rămânem tot mai puțini. Regret enorm pierderea uneia dintre cele mai cunoscute martire ale închisorilor comuniste”, ne-a declarat, telefonic, Alecu Mazăre, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici Roman.

(Flora ORDEAN) Sursa documentării : cartea ”Cu Hristos în celulă”.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ufFgfhmIIeM" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.