Dental Alliance

June 20, 2024

A trecut la Domnul… părintele ANTON DESPINESCU

0
YRY Residence

Go Padel Roman

Născut la 19 iulie 1927, chiar în târgul Ieșilor, Anton Despinescu a absolvit Școala Primară de 4 clase în anul 1939 la Iași, Școala de Cantori în anul 1947 la Iași și Institutul Teologic din Alba-Iulia în anul 1953. În catedrala din acel oraș a fost hirotonit preot la 29 iunie 1953, de către arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar, împreună cu colegul său Mihai Agiurgioaei și cu frații franciscani Anton Demeter, Anton Sociu, Petru Mateeș, Iosif Sabău și Iosif Budău. Imediat după hirotonire, tânărul preot a fost cooptat în rândul formatorilor de la Seminarul interdiecezan din Alba-Iulia, după care i-a însoțit în Seminarul din Iași. Părintele Despinescu a urmat studii postuniversitare la Roma, obţinând doctoratul în teologie. A activat ca asistent și profesor la institutele teologice din Alba-Iulia (29 iunie 1953 – 1 septembrie 1956) şi Iaşi (1 septembrie 1956 – 1 noiembrie 1960), paroh la Focşani (1 martie 1960 – 1 martie 1962) și Huşi (1 martie 1962 – 1 septembrie 1969), profesor la Institutul Teologic din Iaşi (1 septembrie 1969 – 2007). S-a pensionat la 30 septembrie 1990, locuind și slujind mai departe în Seminarul diecezan din Iași. Așadar, 75 din cei aproape 96 de ani de viață (aprox. 80%), părintele Anton Despinescu i-a petrecut în seminarii din Iași, Alba-Iulia și Roma: ca elev, student, formator, doctorand și profesor.
Pas cu pas, treaptă cu treaptă… părintele Anton Despinescu a ajuns să celebreze anticipat jubileul de platină al hirotonirii sale în biserica în care a fost botezat și a celebrat primiția în iulie 1953, anume catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași. În urmă cu trei săptămâni a fost însoțit la altarul de jertfă de episcopii Iosif Păuleț, Petru Sescu și Petru Gherghel, de zeci de preoți și sute de credincioși, dar probabil și de mii de ascultători care au urmărit transmisia în direct efectuată de postul diecezan de radio ErcisFM. Așezat pe un scaun lângă altar, părintele jubilant a prezidat Sfânta Liturghie și i-a emoționat pe cei prezenți prin coerența reflecției și precizia incursiunii istorice pe care a făcut-o la sfârșitul celebrării.
În urmă cu o săptămână, chiar în ziua comemorării patronului spiritual, sfântul Anton de Padova, părintele Despinescu a suferit un accident casnic și a fost internat într-un spital din Iași. Vârsta și slăbiciunea trupului l-au condus către ultima suflare pământească, dată în seara zilei de 20 iunie 2023.
Dumnezeu să-l facă părtaș la Liturghia din ceruri!
Pr. Alois Moraru

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.