A trecut la Domnul pr. Dumitru Farcaş

 VIAŢA DIECEZEI 

A trecut la Domnul pr. Dumitru Farcaş

În dimineaţa zilei de marţi, 5 ianuarie 2021, la ora 7.00, în casa parohială a Parohiei “Sfântul Nicolae” din Bacău, când se pregătea să meargă pentru câteva investigaţii la spital, pr. Dumitru Farcaş a trecut la Domnul.

Părintele Dumitru s-a născut la 9 august 1945 la Mărgineni – Bacău. A absolvit Şcoala Generală de 7 clase în anul 1958 la Mărgineni, Şcoala de Cantori în anul 1962 la Iaşi şi Institutul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Iosif” din Iaşi în anul 1968. A fost sfinţit preot la 15 august 1968 la Iaşi de către ep. Petru Pleşca. A activat ca vicar la Pildeşti (1 ianuarie 1969 – 1 decembrie 1972), Gherăeşti (1 decembrie 1972 – 1 martie 1974), Răducăneni (1 martie 1974 – 1 mai 1978), administrator la Institutul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Iosif” din Iaşi (1 mai 1978 – 1 februarie 1979), paroh la Băluşeşti (1 februarie 1979 – 1 octombrie 1982), administrator la Iaşi “Adormirea Maicii Domnului” (1 octombrie 1982 – 1 iulie 1985), paroh la Gura Humorului (1 iulie 1985 – 1 septembrie 1996), Roman “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” (1 septembrie 1996 – 31 august 2011). De la 1 septembrie 2011 a devenit paroh emerit, retrăgându-se în ultima perioadă la Parohia “Sfântul Nicolae” din Bacău, unde a colaborat la programul pastoral al acestei comunităţi.

Dincolo de grija pastorală pentru credincioşii încredinţaţi, părintele Dumitru s-a remarcat prin devoţiunea deosebită către Preasfânta Inimă a lui Isus, Inima Neprihănită a Mariei şi către sfinţi. În întreaga sa activitate a avut o grijă specială faţă de copii şi adolescenţi, în mod special de grupul ministranţilor, mulţi dintre aceştia alegând drumul seminarului şi devenind preoţi.

La 20 august 2018, când a celebrat în comunitatea natală 50 de ani de la hirotonirea preoţească, jubileul de aur, pr. Dumitru spunea: “Printre multele cuvinte pe care le-aş putea pronunţa acum sunt şi acestea din Psalmul 116: Ce-i voi da Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lăuda pe Domnul în toată viaţa mea? Aceste cuvinte din Psalmul 145 le-am avut scrise pe iconiţa amintire de la primiţie. Vă chem să vă asociaţi mie în lauda Domnului cu această aniversare a jubileului de aur, laudă care vreau să cuprindă adoraţie, mulţumire, cerere de iertare şi cerere de ajutor pentru tot restul vieţii mele de preot, al Marelui Preot, Cristos […] vă cer să vă rugaţi pentru mine şi pentru preoţi, iar dvs. să fiţi ceea ce vă cere Domnul prin prorocul Miheea: să fiţi drepţi, să iubiţi caritatea şi să fiţi umili înaintea Domnului. Ca şi sfântul apostol Paul, în a doua Scrisoare către Corinteni, mă laud la vârsta de 73 ani de viaţă şi de 50 ani de Preoţie în slăbiciunile mele pentru că, atunci când sunt slab, sunt puternic, căci mă încred în Domnul!”

Domnul să primească toată ofranda slujirii de 52 de ani de preoţie pe care a oferit-o Bisericii şi să-l primească alături de slujitorii săi credincioşi din ceruri pentru a continua celebrarea Naşterii Domnului, dar şi Învierea răscumpărătoare a Mântuitorului!

Să se odihnească în pace!

Vom reveni cu detalii despre înmormântare.

Pr. Adrian Blăjuţă

* * *

În luna august 2015, la Biserica “Sfinţii Petru şi Paul” din Bacău, a avut loc Sfânta Liturghie celebrată de preoţii sfinţiţi în Dieceza de Iaşi în anul 1968, serie din care făcea parte şi pr. Dumitru Farcaş. Pentru Sfinţia Sa a fost o sărbătoare dublă, întrucât împlinea atunci 47 de ani de preoţie, dar şi 70 de ani de viaţă. Puteţi asculta un interviu cu pr. Dumitru Farcaş, realizat de Alexandra Cojan la Radio Maria, cu acea ocazie:

ȘtiiCă?

0 thoughts on “A trecut la Domnul pr. Dumitru Farcaş

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.