Activități pentru siguranța elevilor
În această săptămână, activitatea polițiștilor nemțeni, din cadrul structurilor de prevenire a criminalității, rutieră, ordine publică, a fost legată de programele de prevenire a victimizării minorilor și de siguranță rutieră, astfel că tinerilor prezenți le-au fost prezentate materiale cu recomandări pentru a adopta un comportament preventiv în mediul școlar, familial sau în cel de joacă.
Un alt segment a fost dedicat informărilor cu privire la consecințele și riscurile asociate consumului de alcool și substanțelor interzise, legislația în domeniu și instituțiile cărora tinerii le pot solicita sprijin și consiliere.
Polițiștii au desfășurat pe parcursul acestei săptămâni 27 de activități preventive la care au fost prezenți peste 1.600 de elevi.
Activitățile au avut loc atât în mediul urban cât și în cel rural, scopul primordial al acestor întâlniri fiind siguranța elevilor.
Totodată, unitățile școlare, de pe raza județului Neamț, sunt incluse în itinerariile de patrulare, astfel încât să prevenim orice situație de risc, atât din interiorul unităților școlare, cât și din proximitatea acestora.
Pe această cale, vă adresăm rugămintea, de a semnala orice faptă ce poate afecta siguranța elevilor.
Polițiștii vă transmit câteva sfaturi practice de pus în practică și de discutat cu cei mici, astfel încât școala să fie pentru aceștia un loc sigur, de învățare și prietenie:
Comunicați deschis: încurajați copiii să aibă o comunicare deschisă și sinceră cu adulții din viața lor, inclusiv părinți, profesori și polițiști. Le poți spune că pot discuta oricând cu un adult de încredere despre orice îi preocupă.
Cunoașterea regulilor de siguranță: învață-i pe copii să cunoască regulile de bază ale siguranței, cum ar fi să nu se urce în mașina străinilor, să nu dezvăluie informații personale străinilor sau pe internet și să nu se implice în jocuri periculoase.
Awareness online: în ziua de azi, este important ca cei mici să cunoască noțiuni despre siguranța online. Sfatul principal este să nu partajeze informații personale pe internet, să nu accepte cereri de prietenie de la necunoscuți și să vădă orice conținut online cu discernământ.
Anti-bullying: cei mici trebuie să recunoască comportamentele de bullying și să știe cum să reacționeze. Ei trebuie să vorbească cu părinții, profesorii sau poliția dacă sunt martori sau victime ale bullying-ului.
Notă de siguranță: învață-i copiilor să cunoască numele complet, adresa și numărul de telefon al părinților sau a unui adult de încredere, în cazul în care au nevoie de ajutor. Totodată în caz de urgență aceștia pot apela numărul 112 și polițiștii vor veni în ajutorul lor.
Respectul pentru autorități: încurajează-i pe copii să respecte și să colaboreze cu poliția și alte autorități în cazurile de urgență sau atunci când au nevoie de ajutor.
Raportarea incidentelor: învățați copiii să raporteze imediat orice incident sau comportament ciudat sau periculos unui adult de încredere.
Împreună putem contribui la reușita unui nou a școlar, în siguranță pentru cei mici.
IPJ NEAMȚ