Activități și controale pe linia prevenirii și combaterii infracționalității din domeniul silvic în Neamț
![](https://roman24.ro/wp-content/uploads/2025/02/07/furt-lemn.jpeg)
În luna ianuarie, sub coordonarea polițiștilor din cadrul Serviciului de Ordine Publică Neamț au fost desfășurate, activități și controale pe linia prevenirii și combaterii infracționalității din domeniul silvic.
Polițiștii au efectuat controale la mai multe depozite de materiale lemnoase din județ.
Concomitent, au fost constituite filtre rutiere, fiind oprite pentru verificări 27 de autovehicule, o parte dintre acestea în timp ce transportau material lemnos.
Astfel, pentru abaterile constatate au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale, 18 dintre acestea prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice Valoarea amenzilor a fost de aproximativ 86.000 de lei.
Totodată, s-a dispus confiscarea a 580,53 m.c. material lemnos, în valoare de peste 145.000 de lei, susceptibil a proveni din activități ilicite.
Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul specialiștilor silvici din cadrul Direcției Silvice Neamț.
Acțiunea se circumscrie măsurilor luate de polițiști pentru combaterea infracționalității în domeniul silvic și identificarea respectiv dispunerea măsurilor legale față de cei care se abat de la respectarea prevederilor legale.
Exemple semnificative:
La data de 24 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică, Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Neamț, au sancționat contravențional o societate comercială, din Pipirig, cu suma de 15.000 lei, conform Legii 171/2010 cu privire la faptul că la data de 23 august 2024, ar fi primit în depozitul societății volumul total de 34,086 lemn, fără proveniență legală.
***
La data de 31 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică- Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de introducerea, modificarea sau ştergerea date informatice în sistemul informaţional integrat pentru păduri, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii de consecinţe juridice. Din cercetări a rezultat faptul că, la data de 23 și 24 ianuarie a.c., o societate comercială, din Timișești, ar fi emis în mod fictiv avize de însoțire materiale lemnoase, prin care se atesta, transportul a aproximativ 120 m.c. lemn rotund rășinoase.