Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

”AGAMANIA”, ÎNTRE SINECURĂ ȘI COMPETENȚĂ

0

În România post-decembristă, prezența în Consiliile de Administrație și Adunările Generale ale acționarilor a fost transformată nu într-un mod eficient de rezolvare a problemelor unor societăți sau instituții publice, ci mai mult într-un mod de a controla și ține în mână unități cheie ale unei guvernări centrale sau locale. Recent, premierul Mihai Tudose a dat un semnal în acest sens, solicitând o verificare a componenței acestor structuri de conducere colectivă, pentru a vedea gradul de competență al celor care sunt numiți să facă parte din aceste organisme.

Am solicitat opinia primarului Lucian Micu despre problema componenței Consililor de Administrație și ale Adunărilor Generale ale Acționarilor la unitățile din subordinea Primăriei. L-am întrebat pe edilul șef dacă apreciază că referirile premierului Mihai Tudose la această chestiune ar trebui să fie o temă de discuție și la nivel local. Edilul șef susține că la Roman din acest punct de vedere nu ar exista probleme.

Trebuie făcute câteva precizări. Premierul se referă la acele regii autonome mari, producătoare de găuri în buget și care generează mari venituri pentru cei care participă la aceste adunări generale și consilii de administarție. Dacă este să ne referim la nivelul municipiului Roman, știți că există obligativitatea ca trei membri ai Consiliului Local să facă parte din AGA de la Locato și din cîte știu eu activitatea acolo funcționează bine. Nu avem probleme acolo și nici societatea nu este pe pierderi.

De asemeni la Spitalul Municipal de Urgență, Consiliul de Administrație trebuie să aibă în componență doi reprezentanți ai CL, desemnați dintre consilierii locali și iarăși din câte știm nu sunt probleme. Această unitate din punct de vedere a finanțărilor și dotărilor stă destul de bine. De alfel la Spital în CA există și doi reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, impuși prin lege. Atâta vreme cât activitatea acestor unități funcționează bine nu văd motive să ne punem astfel de probleme”, a precizat primarul Lucian Micu.

Am verificat componența CA de la Spitalului Municipal de Urgențe, care este și cea mai importantă structură de inters public local, unde se gestionează nu doar problemele de sănătate ale romașcanilor, ci și resursele financiare deosebite, care, în ultimă instanță trebuie să ne intereseze, ținând cont de faptul că la mijloc este vorba de banii noștri, pe care-i plătim la fondul de sănătate și nu ne este indiferent cum sunt folosiți. Conform site-ului unității sanitare romașcane din Consiliul de Administrație al Spitalului au făcut parte anul trecut: Ovidiu Bojescu, fostul administrator public al orașului, înlocuit după plecarea sa din primărie cu Dan Frizenhan, consilier personal al primarului. Lucian Pascariu, inginer, provenit din zona privată, care a lucrat la REMAT, numit între timp director executiv la compania LocatoServ a fost înlocuit de Bogdan Curcudel, șef zonă Est la compania ”ApaServ”, inginer mecanic de meserie. Acesta este și președintele Consiliului de Administrație al Spitalului.

Din CA de la Spitalul Roman face parte de ani buni și economista Iulia Havrici, consilier local PSD și director financiar al Societății Rossal. Componența CA de la Spitalul  Roman este completată de dr. Mirela Grădinaru, de la Direcția de Sănătate Publică Neamț și economistul Constantin Oprea de la aceeași instituție.

Conform declarațiilor de avere de anul trecut membrii CA de la Spital au primit pentru ședințele la care au fost convocați sume diferite, respectiv 282 lei Lucian Pascariu, 563 lei Iulia  Havrici, 845 lei Mirela Grădinaru și 493 lei Constantin Oprea, care face parte concomitent din trei CA-uri, respectiv la Spitalul Roman, la Spitalul Județean de Urgență  și la Spitalul Bisericani de unde a încasat sume diferite 391 lei, respectiv 110 lei. La cea de a doua structură colectivă de conducere  la Societatea LocatoServ din Consiliul de Amnistrație fac parte omul de afaceri Sorin Chiriac, managerul SC Agrana România, Gabriela Petrea și preotul Cimitirului, Ciprian Năstase. Ei au fost numiți de membrii Adunării Generale a Acționarilor de la aceași societate, respectiv consilierii locali Andrei Fron-PNL, Bogdan Andrieș- PNL și Daniel Vasilu-PSD. Acești au renunțat, se pare, la indemnizație, aceasta fiind una jenantă de 30-40 lei pentru o ședință. La școli membrii Consiliilor de Administrație nu sunt retribuiți. De reamintit faptul că prezența lui Lucian Micu în CA de la Spitalul Roman, la vremea când primar era Dan Laurențiu Leoreanu, i-a atras și necazurile legate de declararea sa ca incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, proces pe care edilul șef l-a pierdut la Curtea de Apel Bacău și care, în prezent, se află pe rolul Curții Supreme de Justiție. În condițiile în care și la instanța supremă va pierde procesul, Lucian Micu nu va mai putea candida timp de trei ani la nici o funcție publică. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.