Agresorii sexuali nu mai pot scăpa de închisoare. Pedepsele pentru astfel de fapte au fost mărite!

Legea care mărește pedepsele pentru prădătorii sexuali și care stipulează că răspunderea lor penală nu încetează odată cu prescripția în cazul violului și a actului sexual cu un minor, a fost promulgată, joi, de președintele Klaus Iohannis. Decretul a fost semnat la aproape o lună după ce Curtea Constituțională a României a respins obiecția Guvernului la legea adoptată în Parlament.

Klaus Iohannis, a semnat, joi, decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și pentru modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, a anuțat Administrația Prezidențială, printr-un comunicat de presă.

În  cazul unui viol, persoanele condamnate vor primi pedepse de la 5 la 10 ani, față de pedepsele din forma anterioară a legii, cuprinse între 3 și 10 ani. Dacă victima violului este minoră, atunci pedeapsa crește este de la 5-12 ani, față de 7-12 ani.

Dacă victima este un minor și există circumstanțe agravante pedeapsa minimă crește la 7 ani (de la 5 ani). Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum și orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 14 și 16 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În cazul în care violul provoacă moartea victimei, autorul poate fi condamnat la pedepse cuprinse între 9 și 18 ani (față de 7-18).

Dacă victima e membru de familie sau se află în grija agresorului, ori este folosită pentru materiale pornografice sau s-a pus în pericol viața victimei, delictul se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, dacă victima are 14 – 16 ani, respectiv de la 5 la 12 ani pentru minorii mai mici de 14 ani.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.