January 27, 2021

ALEGERILE LOCALE S-AU LĂSAT CU 25 DE RECLAMAȚII ȘI 3 DOSARE PENALE ÎN NEAMȚ. LA BORLEȘTI S-AU DAT BANI CONTRA VOTURI

 

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, precum și alte structuri M.A.I.), desfăşoară misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecție, la secțiile de votare, precum şi pentru menținerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

Până la ora 19.00, la nivelul judeţului Neamţ, procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale, fără a fi înregistrate evenimente deosebite.

Au fost înregistrate 25 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, toate fiind verificate cu promptitudine.

Au fost constatate 4 fapte contravenționale pentru care s-a aplicat 3 sancțiuni în valoare de 5.000 de lei și un avertisment scris.

De la începutul procesului electoral, polițiștii au întocmit 3 dosare penale.

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au sancționat contravențional administratorul unei societăţi comerciale ce era amplasată la o distanţă mai mică de 500 de metri faţă de o secţie de votare, întrucât ar fi comercializat băuturi alcoolice cetăţenilor. De asemenea, o altă persoană a fost sancționată contravențional de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Poiana Teiului pentru încălcarea prevederilor Legii 115/2015, în ceea ce privește continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

Totodată, polițiștii Secției de Poliție Rurală Borlești au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane oferă bani cetățenilor care se prezintă la o secție de votare pentru a-și exercita dreptul la vot. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

În urma verificărilor efectuate de polițiștii din cadrul aceleiași structuri de poliție a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de fraudă la vot, după ce o femeie și-ar fi exercitat dreptul la vot deși nu figura pe listele permanente privind persoanele cu drept de vot. 

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Forţele Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară activităţi în sistem integrat pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.

Acolo unde situația o va impune, vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.