Și România a reacționat la scandalul stârnit de transformarea țărilor din Europa de Est în ”coș de gunoi” al Europei Occidentale, unde sunt trimise alimente de proastă calitate. Lucrul acesta este taxat și de președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, nemțeanul Ioan Munteanu, care susține că acest lucru este posibil din cauza faptului că firmele occidentale profită de nivelul extrem de mic al veniturilor românilor care cumpără din magazine produsele cele mai ieftine.

La recenta întâlnire de la Piatra Neamț, dintre Ministrul Agriculturii, Petru Daea și fermierii nemțeni, s-a ridicat problema necesității ca fermierii români să aibă același tratament ca cei din Uniunea Europeană pentru a putea să producă cantitatea de alimente necesară pieței românești, pruducția autohtonă de alimente având condițiile de a putea oferi românilor alimente la prețuri comparabile cu cele din import. Un rol important pentru stimularea consumurilor de alimente românești îl are și Legea 31 din 2016, cunoscută ca fiind legea ”51 de produse romînești la rafturile din supermarketuri”, intrată însă în amendare din cauza indicațiilor Comisiei Europene care o considideră neconcurențială,act normativ ce urmează a fi revizuit de parlamentarii români.

Deputatul Ioan Munteanu susține că în condițiile în care instituțiile statului român își vor face datoria și vor controla mai bine conținutul alimentelor importate în România se va mai reduce pericolul ca românii să consume alimente cu un grad de toxicitate ridicat. Gradul de protecție al fiecăruia dintre noi depinde, însă, de veniturile pe care le avem.