Dental Alliance
March 29, 2024

ANCHETĂ CONTROVERSATĂ ÎN CAZUL SOȚIEI DIRECTORULUI CLUBULUI ATLETIC

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Modul de acțione, în cazul soției directorului Clubului Atletic Roman, doamna M. Macovei, în vârstă de 63 de ani, căreia i s-a amputat piciorul din cauza faptului că a ajuns în Clinica de Traumatologie de la Iași abia după 9 ore după ce a fost ”plimbată” cu ambulanța între CPU Roman, UPU Piatra Neamț și Clinica din Iași, a dus la demararea unei anchete, ale cărei rezultate au fost recent finalizate.

O primă anchetă a fost dispusă la Serviciul Județean de Ambulanță, pentru a se vedea dacă medicul de gardă, dr. Popescu, care a decis transportarea pacientei, conform procedurilor, la Centrul Primire Urgențe Roman, a acționat corect. Avocatul Monica Anton, de la Ambulanța Județeană, declară că membrii comisiei județene care au cercetat cazul spun că s-a procedat conform procedurilor, care obligă pe medic să trimită victima la cel mai apropiat spital, adică la Centrul de Primire Urgențe de la Roman. Lucru care s-a și întâmplat, în ziua fatidică de 21 mai. Cum procedura-i procedură, ea a fost respectată și dosarul a fost clasat. Avocata susține că nici de chemarea inutilă a elicopterului, care s-a întors gol la Iași nu se face responsabil medicul Popescu care, de altfel, se și disculpă pe pagina de facebook.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/1h2bu2qaI8s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Evident, și în ceea ce privește ancheta Direcției de Sănătate Publică, rezultatele sunt identice. Despre medicii de la Centrul Primire Urgențe Roman care, după ce i-au toaletat rana, au trimis pacienta cu Ambulanța la Unitatea Primire Urgențe de la Spitalul Județean, se spune că au respectat procedurile. Deci, conform rezultatelor anchetei nu ar fi vinovați. S-a acționat, tot conform procedurilor, ”ca la carte”. Cu orice risc, dar conform procedurilor! Verdict: CPU Roman – NEVINOVAT. Medicii de la ambele unități de primire urgențe, de la Roman și Neamț au procedat corect și din punct de vedere al intervenției chirurgicale.

Că lucrurile s-au complicat ulterior și, în ultimă instanță a trebuit să fie rechemat elicopterul, care n-a putut decola din cauza vremii nefavorabile, este cu totul altă poveste. Cert este că trimisă tot cu ambulanța, la Clinica de Traumatologie din Iași, pacienta a ajuns după 9 ore, timp în care soluția medicală a fost una brutală: amputarea piciorului, pentru salvarea vieții pacientei. În caz contrar aceasta ar fi putut muri din cauza septicemiei.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/H3cQDJ5vz94" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Soțul victimei, antrenorul emerit Traian Macovei, care se afla la volanul microbuzului, în momentul accidentului și, din cauza unei crize de diabet și-a pierdut cunoștința și a scăpat microbuzul de sub control, condamnă practicile birocratice ale unui sistem medical care se conduce după proceduri, chiar dacă ele nu corespund situației de fapt.

Profesorul Traian Macovei, care a aflat rezultatul anchetei de la redactorii roman24 e decis să dea în judecată, de la Ministerul Sănătății în jos, pe toată lumea: CPU Roman, DSP Neamț, Serviciul de Ambulanță, Clinica de Traumatologie din Iași, care inițial a refuzat primirea pacientei, recomandând tot ”procedural” trimiterea ei la UPU Piatra Neamț. Și o va face pe bază de probe, susține soțul victimei, care acum este disperat, pentru că o proteză totală costă peste 30 de mii de euro, bani pe care, evident nu-i are și nu-i sunt decontați de Casa Națională de Sănătate.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/EYIz7MGDlxo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cele două concluzii ale anchetelor paralele DSP-Ambulanță vor trebui să aibă girul Ministerului Sănătății, pentru a rămâne definitive. O intervenție la Colegiul Medicilor și o eventuală acuzație de malpraxis este și ea inutilă, pentru că medicii, se pare, au respectat procedurile. Care proceduri, oricât de tâmpite și birocratice ar fi, trebuie respectate. Și uite așa un om a rămas mutilat pe viață, în condițiile în care, dacă s-ar fi acționat conform realităților medicale de la fața locului, consecințele ar fi putut fi mult mai puțin grave. Ar fi rezultat doar o amputare de gleznă și nu una totală.

Pe de altă parte și medicii de la SMUR ridică o altă chestiune, de ordin legislativ. Restricțiile de a conduce, în cazul anumitor  boli, ca diabetul, sunt mult mai puțin restrictive decât  ar trebui. Și iată că, încă o dată, este clar că sistemul medical românesc, extrem de bolnav, ar trebui operat, pentru a nu mai produce tragedii. Iar legile în România sunt multe, stufoase și anapoda.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.