Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

APARIȚIA FIȘEI DE PONTAJ, O IDEE FOLOSITĂ ÎN UE, FĂRĂ DETALII CLARE, ÎN ROMÂNIA

0

Ca mai toate legile din România, și cea legată de apariția fișei de pontaj este una bună, dar prost formulată. Fisa de pontaj zilnica este obligatorie incepand cu data de 7 august, conform modificarilor din Codul Muncii.

Articolul 119 precizeaza in mod expres: Art. 119. Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Avand in vedere ca nu sunt detalii privind aplicarea, apar cateva intrebari in acest sens:

Asadar, incepand cu 7 august angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru fara sa stabileasca, insa, si o modalitate obligatorie prin care sa se tina aceasta evidenta.

Cum se poate tine aceasta evidenta – este necesar sa fie ceva tiparit, un fel de “condica de prezenta”, sau ar fi suficient sa avem un sistem electronic (intranet, cartele de acces, acces calculator)?

Este suficient sa existe un tabel cu numele angajatului, ora de incepere si ora de sfarsit a zilei de lucru, fara semnatura acestuia? Sau este obligatorie si semnatura salariatului?

Pauza de masa trebuie evidentiata, avand in vedere ca nu este inclusa in durata zilnica normala a timpului de munca?

In practica, evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat se tine de catre angajator prin intermediul foii colective de pontaj. In aceasta foaie este recomandabil sa se insereze rubricile in care se vor mentiona ora de incepere a activitatii, ora de sfarsit a activitatii, respectiv pauzele care nu se vor include in durata normala a timpului de lucru. Cu toate acestea, intrebarile de mai sus sunt, deocamdata, neclarificate de o lege care poate produce foarte multe neplaceri angajatilor, dar si angajatorilor, in eventualitatea unor controale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.