Mon. Feb 18th, 2019

LA ROMAN, COPIII SUB 3 ANI NU SUNT SCUTIȚI DE PLATA ÎNTREȚINERII

De curând, Legea 230 din 2007 privind înființarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a suferit modificări, în sensul în care dă posibilitatea asociațiilor de proprietari de a scuti, de la plata întreținerii, copiii cu vârste sub 3 ani. În conformitate cu articolul 47, aliniatul 2 ”Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la aliniatul 1, litera B pentru copiii cu vîrsta de pînă la 3 ani”. Ca toate legile din România și aceasta este ambiguă și interpretabilă, așa că o parte dintre comitetele asociațiilor de proprietari din Roman nu și-au asumat, încă, aplicarea acesteia, așteptînd lămuriri de la compartimentul de specialitate al Primăriei Roman. La o întrebare pe această chestiune pusă de redactorii roman24, ofițerul de presă al Primăriei Roman, Claudia Matei, în urma consultării cu departamentul amintit, este de părere că prevederile articolului modificat nu ar trebui să se aplice la Roman.

Articolul 47, aliniatul 1, litera b se referă la <<cheltuielile pe consumuri individuale>>. În Roman nu mai există o împărțire a cheltuielilor în sistem paușal, fiecare apartament fiind contorizat pe consumul de apă, astfel încât se plătește cât se consumă. Nici cheltuielile cu sistemul de încălzire centralizat nu mai există, pentru că fiecare apartament are propriul sistem de încălzire. Scutirea de la plată a copiilor de până la 3 ani nu se face pentru cheltuielile pe cota-parte indiviză, care oricum se stabilesc în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale și nu de numărul de persoane”, se precizează în comunicatul de presă al Primăriei Roman.

Admnistratorii de asociații, cu ”state vechi” susțin, însă, că interpretarea textului de lege de către Primărie este discutabilă, ținând cont de faptul că se calculează pe persoană și alte cheltuieli.

Din Legea 230 reiese faptul că articolul 47 a fost modificat. Oficial nu am fost anunțați despre aplicarea acestor modificări ale legii. Așteptăm o ședință la Primărie, care să clarifice aceste aspecte. Din punctul nostru de vedere noțiunea de <<consum individual>> este interpretabilă, pentru că înseamnă și consum la nivel de apartament, dar și consum pe număr de persoane, unde intră diferențele consumurilor de apă, acolo unde citirea se face pe scări, lumina pe casa scării, salubritate.

Pe apartament se calculează cheltuielile legate de furnizori și salariile. În opinia mea articolul referitor la scutirea copiilor are legătură cu ceea ce însemnaă cheltuieli pe persoană. Am spus că atâta timp cât legea este interpretabilă noi nu ne putem asuma aplicarea acesteia. Legea lasă la latitudinea asociațiilor de proprietari aplicarea ei. Ori, atâta vreme cât adunările generale se țin cu o mână de oameni, nu pot fi luate asemenea decizii. Și așa există o mulțime de discuții privind cheltuielile cu întreținerea. Deja lumea a început să vecifereze pentru că cei care au copii sub 3 ani primesc indemnizații de 800 lei pe lună, în timp ce un pensionar, cu o pensie de mizerie, nu este scutit. Așteptăm o lege mai clară și atunci o vom aplica”, a declarat Lenuța Boeriu, admnistrator la Asociația de proprietari 44.

Deputatul Laurențiu Leoreanu a spus că nu poate exprima o opinie avizată pe acestă chestiune.

Aștept să primesc de la d-voastră sau de la asociațiile de proprietari o întrebare în acest sens și o voi da spre studiu consilierilor mei parlamentari. În cazul în care mă voi documenta și legea nu este suficient de clară voi încerca amendarea ei pentru a putea fi aplicabilă”, a precizat Laurențiu Leoreanu. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.